Povratak

Bubrežna bolest perzijskog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imamo 16 g. staru perzijsku macu. Kod nas je od rođenja, uvijek je bio krasan čist mačak koji je izuzetno vodio brigu o svom krznu tako da mu je dlaka uvijek bila bez čvorova i kao tek počešljana iako se nikad nije dao češljati. Ali, u zadnjih 6 mjeseci od zdrave žive mace dobili smo "starčića" koji se jedva kreće i ne čisti svoju dlaku. Zadnje nogice ga jedva drže, a i prednje se šire tako da kad se na njih osloni, kliže po podu. Često jede ležeći, jer ga nogice ne drže toliko dugo dok se hrani. Često ga mi pridržavamo i podupiremo da se bar nahrani. Jako je smršavio, koža mu se opustila i puno spava. Jede samo mokru hranu koju mu vilicom usitnjavamo jer mu se zubi klimaju.

Hranimo ga Whiskas mokrom hranom, jer od svake druge mokre hrane dobiva proljev koji traje po nekoliko dana i jako ga iscrpi. U zadnje vrijeme počeo je mokriti na ležaj, mislimo ne namjerno, nego se ne stigne dignuti, obično noću. Danju mu mi pomažemo da dođe do kutije. Puno pije i puno mokri. Ne želimo ga voditi veterinaru, jer se bojimo da bi to za njega bio stres. Pitanje, može li se nešto napraviti da mu se poboljša stanje, jako ga volimo i ne želimo ga uspavati, iako nam to svi savjetuju?
Hvala unaprijed na odgovoru, Ariana

O: Perzijske mace su podrijedlom iz Velike Britanije. Prosječne su težine 3,5 - 7 kg. Pripadaju dugodlakim mačkama što znači da imaju recesivan gen koji uzrokuje da im krzno naraste duže.

Na žalost, koliko god su lijepe i umiljate, perzijske su mačke sklone bubrežnim bolestima (cistična degeneracija bubrega).

Bubrežne bolesti mogu biti akutne i kronične s obzirom na razvoj i tok bolesti. Akutna upala bubrega vrlo često prelazi u kroničan oblik. Bakterijski toksini i drugi otrovi koji kolaju u krvi i izlučuju se putem bubrega mogu oštetiti bubrežne kapilare. Ponekad se radi o otrovnim tvarima alimentarnog porijekla što se resorbiraju u crijevu zbog poremetnja u probavi (enteritis, opstipacija) ili se radi o toksičnim razgradnim produktima mijene tvari što nastaju u jetri, mišičju i drugim organima (teško oštećenje jetre...). Akutna upala bubrega može biti posljedica leptospiroze ili bakterijske metastaze u vezi s upalom ždrijela, potrbušnice, maternice, osrčja... Treba još napomenuti da uzrok upale bubrega može biti i povreda u području bubrega ili djelovanje hladnoće koja uvjetuje refleksne poremetnje krvotoka u bubregu.

Simptomi bolesti su opći i lokalni. Mačka nema apetita, povišena joj je tjelesna temperatura, češće povraća, moguć je i proljev, zbog bola u području bubrega životinja teško i ukočeno hoda, a leđa su joj pogrbljena. S obzirom da akutno bubrežno zatajenje nastaje naglo, ne uočava se obilnije pijenje i uriniranje.

Kronična upala bubrega je najčešće posljedica drugih bolesti (kronične bakterijske infekcije ili zaraznih bolesti). Bolest obično zahvaća starije životinje (od 8 godine je gotovo redovita patološka pojava). Bolest se odvija supklinički, a traje mjesecima pa i godinama. Tokom godina se stanje na bubrezima zna i poboljšati, a zatim nastupi pogoršanje koje je prolazno. Prvi simptomi su pojačana žeđ i učestalo mokrenja, mačka mršavi, a krzno gubi sjaj i zapravo izgleda jadno i ofucano. Mačka je sve više apatična, počinje sve češće povračati pjenu ili hranu. Na sluznici usta se razvijaju ulkusi, gubi ravnotežu i drhti.

Više od 40% perzijskih mačaka imaju policistične bubrege. Policistični bubrezi su nasljedna bolest i mogu izazvati kliničke znakove zatajenja bubrega.

Obavezno svoju macu odvedite veterinaru na pregled kako bi ustanovio o kojoj se bolesti radi i kako bi eventualno mogao pomoći bolesnoj životinji, jer po Vašem se opisu maca muči i to nije kvalitetan život na kakav je do sada navikla.

Također u Pet centrima u ljekarnama možete nabaviti i medicinsku hranu za odgovarajuće probleme s određenim organskim sustavima (za bolesti bubrega, mokračne kamence, probavni sustav, za alergije...) od tri proizvođača (Hill's, Eukanuba i Royal canin) i to u dehidriranom obliku, kao konzerve i vrečice za mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr