Povratak

Buhe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas da mi preporučite sredstvo koje je najdjelotvornije za tretiranje buha, ličinki i jaja u stanu, a da je ujedno i bezopasno za djecu i životinje. S obzirom da naša maca uglavnom boravi u našim krevetima i plišanim igračkama, voljela bi pokušati s nekim sredstvom u spreju.
Unaprijed zahvaljujem, Sanja!

O: Buhe napadaju mnoge životinjske vrste (pas, mačka, mali glodavci, zečevi...), uključujući i čovjeka. Spadaju u bezkrilne insekte s dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje.

Njihov razvojni ciklus je potpuna metamorfoza, što znači da se iz jajašca razvija larva koja se kroz tri faze razvija u odraslu buhu. Buhe se samo povremeno nalaze na tijelu životinje, pretežno se zadržavaju u raznim pukotinama ili u okolini. Istovremeno, uz tretiranje kućnih ljubimaca sredstvima protiv ektoparazita treba tretirati i njihovu okolinu (ležaj mačke, tepihe, dekice, namještaj, parketi), sprejevima protiv vanjskih nametnika (Biokil, Pet soft, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). Bit je poprskati što veću površinu, po mogućnosti izaći iz stana da sve bude zatvoreno i tako ostaviti par sati. Nakon toga sve prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature, ispod 3°C), te postaviti deke i tepihe na sunce i vjetar, stan posisati i vrećicu iz aparata baciti odmah, a cijeli ovaj postupak ponoviti za 14 dana.

Izdvojila bih Canina bio insekt-schocker koji je biološki preparat, a služi za zaštitu svih kućnih ljubimaca od kožnih nametnika, larvi i jajašaca. Preparat je u potpunosti neštetan i prilikom stalne uporabe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove. Osnovni sastojci su kokosovo ulje, ulje uljane repice, jojoba ulje te eterična ulja.

Sredstvo ne djeluje samo repelentno već kroz trahee (pore) ulazi u nametnika i potiče gubitak tekućine iz njihova tjela jer stvara pukotine u hitinskom oklopu i uzrokuje dehidraciju insekta. Na larve i jajašca koje nemaju hitinski oklop djeluje tako da hidrolizira bjelančevinu i opnu i na taj način onemogućava daljnji razvoj, tj. metamorfozu i dovodi do njihovog odumiranja. Potrebno je naprskati posebno i površine na kojima životinje borave (ležaj i neposrednu okolinu). Prskanje se može ponoviti svakih 14 dana. Potpuno je neopasan i za ljubimce i za djecu.

Podaci koje navodim deklarirani su na samom proizvodu, međutim obzirom da se radi o djeci i njihovim osobnim stvarima, svaki, čak i pripravak na bazi prirodnih sastojaka, potencijalni je izazivač alergije. Stoga bi nakon tretmana trebali oprati sve predmete (igračke, deke...), te ih isprati u običnoj vodi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr