Povratak

Carski rez

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka mi se sinoć porađala, međutim došlo je do komplikacija, mačići su se zaglavili i krenuli su nogama van pa sam je odnio na Veterinarski fakultet, gdje su je operisali i izvadili mačiće i kastrirali je. Troje mačića je mrtvo, ali je bar jedno preživilo. Mačka mi je još u komi, tačnije već 15 sati, malo se probudi, ali je sva izgubljena i odbija hranu. Moje pitanje glasi: da li će ona preživjeti i ima li sad mlijeko za preostalo živo mače? Unaprijed hvala, Admir

O: Carski rez kod pasa i mačaka obično je hitan zahvat koji se radi onda kada iz bilo kojeg razloga ženka ne može normalno okotiti.

Ponekad planski napravimo carski rez ako možemo predvidjeti da je normalan okot nemoguć.

Kod mačaka su indikacije za carski rez najčešće nepravini položaji, hidrocefalus, anasarca (edem), ali i torzija roga maternice, preveliki plodovi i tzv. inertna maternica (atonija). U pitanju mogu biti i promjene u porođajnom kanalu (prijelomi zdjelice), koje kompromitiraju porodni kanal.

Carski rez je neophodan kada dođe do primarne inercije maternice (nema trudova), kada kod velikog broja mladunaca dođe do sekundarne inercije maternice (omaci se nekoliko mladunaca, a zatim trudovi prestanu), te kod obstruktivne distokije, tj. kada je, npr. mladunče preveliko pa obstruira porodni kanal.

Ženke kojima moramo napraviti carski rez često su lošeg općeg stanja i potreban je temeljit pregled prije zahvata. Obično se radi o životinjama koje su već trebale okotiti (ponekad i prije nekoliko dana) pa su iscrpljene, dehidrirane, nemirne. Posebno su iscrpljene one ženke kod kojih se radi o opstruktivnoj distokiji pa cijelo vrijeme imaju trudove, a ne mogu istisnuti mlado. Prije opće anestezije obično se daje intravenozno tekućina. Ukoliko znamo da su fetusi mrtvi, odmah se započinje i antibiotska terapija kako bi se spriječila infekcija maternice.

Prije zahvata, ultrazvukom provjerimo ima li žive mladunčadi jer se koriste različiti anestezijski pripravci, ovisno o tome da li je mladunčad živa ili ne. Kada izvadimo mačiće, prvo se pristupa njihovom oživljavanju. Potrebno je pumpicom odstraniti sluz iz dišnih putova, podvezati pupkovinu te mače trljati suhim ručnikom. Kod normalnog poroda to sve obavi ženka, ona ih intenzivno liže dok se sasvim ne osuše. Mačiće zatim stavimo na suho i toplo mjesto. Dok se ženka oporavlja od anestezije, njene dojke operemo mlakom vodom i mačiće možemo odmah staviti na sisu. Potrebna je stalna pažnja vlasnika prva 24 sata jer je ženka mamurna. Osim toga, ona mora mirovati.

Komplikacije kod carskog reza su relativno česte pa je važno da je ženka pod strogim nadzorom. Osim antibiotske terapije, daju se i lijekovi koji smanjuju krvarenje iz maternice. U nekim slučajevima kod carskog reza moramo izvršiti i sterilizaciju ženke i to ako je maternica već jako zahvaćena infekcijom, zbog plodova koji su dugo mrtvi, ili pak ukoliko imamo jaka krvarenja, kada odvajamo posteljice. U pravilu, preporučujemo da se sterilizacija ne izvodi istovremeno sa carskim rezom, već da se napravi u drugom aktu, kada su reproduktivni organi u mirovanju. No, kod nas se radi istodobno oboje i uglavnom nema problema.

Mačke koje su imale carski rez mogu slijedeći put sasvim normalno maciti pa ukoliko imate rasnu ženku, carski rez nije razlog da odustanete od uzgoja.

Bez obzira na pasminu, nakon carskog reza ranu treba održavati suhom jer je obično "utopljena" između dojki. Nije potrebno stavljati nikakve praškove ni masti, već samo više puta dnevno prebrisati ranu suhom sterilnom gazom.

Životinje se različito dugo oporavljaju od anestezije. Važno je da je maca na mirnom mjestu. Vaš ju je veterinar sigurno naručio na daljnju terapiju pa će je i detaljno pregledati.

Uglavnom mace imaju mlijeka nakon carskog reza. Ukoliko iz mliječne žlijezde uopće nema mlijeka, pozivam Vas u naše trgovine po zamjensko mlijeko za mačiće u gotovom obliku (Gimpet) ili u prahu (Gimpet, Ebi vet, Beaphar i Canina) kojim ćete othraniti Vašeg mačića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr