Povratak

Češanje, opadanje dlake i promjene na koži mačke / Šuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog oko godinu dana. Prije mjesec dana počeo se jako češati oko ušiju, uz pojavu krastica i opadanje dlake. Sada se to proširilo gotovo po čitavom tijelu. Glava i do pola trupa je kompletno bez dlake, koža je zadebljala, topla, crvena i mjestimice se vide kraste, koje ga izrazito svrbe, a počeo je gubiti dlaku i na stražnejm kraju tijela. Tretiran je i protiv ekto i endoparazita nekoliko puta (ampule, injekcije...), od veterinara je dobivao i penicilin i dexamehason, ali sve bez značajnijeg uspjeha. Gubitak dlake i dalje progradira, stanje se tek nešto poboljša na deksamethason, ali kratkotrajno. Apetit mu je dobar. Ne znam o čemu se radi i na koji mu način više pomoći. Molim Vas za savjet. Hvala, Tajana

O: Uzrok promjenama na ušima i ostatku tijela koje ste naveli, uz učestalo češanje, najvjerojatnije je šuga.

Šugom se mogu zaraziti mačke koje idu van i u kontaktu su s drugim mačkama. Najčešće ne obolijevaju mlade i zdrave mačke, već starije i one koje su slabije radi neke druge kronične bolesti. Češće obolijevaju i mačke koje ne žive u dobrim higijenskim uvjetima.

Šuga počinje uz rub uha, kao mali mjehurići koje najčešće ne primjetimo. S obzirom na to da mačka ima jaki svrbež, ona te mjehuriće raščeše i s vremenom, prvo uz rub uha, nastaju promjene koje su dijelom kraste, uz gubitak dlake. Prvo što se može vidjeti, odnosno osjetiti, kad se primjeti da se mačka pojačano češe, jesu gruba, sitno čvorasta zadebljanja uz rub uha.

Mačku svakako treba odnijeti veterinaru jer šuga može prijeći i na druge životinje pa čak, doduše rijetko, i na čovjeka.

Danas se šuga liječi vrlo brzo i efikasno, sredstvom protiv parazita koje se daje u obliku injekcija u razmaku od 10 dana.

Ukoliko se mačka ne tretira, bolest napreduje, a mačka se jako muči radi neizdrživog svraba, koža se mijenja, ispada dlaka, nastaju debeli nabori, prvenstveno na licu, tako da na kraju mačka jedva vidi, a na raščešanim mjestima mogu nastati sekundarne bakterijske infekcije.

U mačaka dolaze dva roda šugaraca: Otodectes cynotis i Notoedres cati. Otodectes cynotis živi na sluznici vanjskog zvukovoda u pasa i mačaka, hrani se ušnim lojem i pri tome nadražuje sluznicu, a smatra se jednim od najčešćih uzročnika upale uha. Stoga, ukoliko se u jedne životinje dijagnosticira ovaj oblik šuge, potreban je pregled svih mačaka i pasa u jednom domaćinstvu. Notoedres cati je po svojim karakteristikama vrlo sličan sarcoptesu pasa. Uzrokuje promjene na koži glave, a ako se bolest zapusti, promjene se prošire na čitavo tijelo. Znakovi bolesti su izrazit svrbež, zadebljanja i nabori kože koji su praćeni stvaranjem krasta i opadanjem dlake. Svrbež pri tome može biti veoma intenzivan pa si životinja može češanjem nanijeti ozbiljne povrede kože glave, na što su osobito osjetljive očne vjeđe. Ovaj oblik šuge može prijeći na psa i čovjeka.

Dijagnozu šuge postavlja veterinar na osnovu kliničke slike, što se po potrebi dopunjuje i mikroskopskom pretragom uzoraka kože.

Za liječenje šuge postoji cijeli niz preparata ovisno o uzročniku i danas ova parazitoza više ne predstavlja ozbiljniji zdravstveni problem, s iznimkom dugotrajne i zapuštene demodikoze koja se liječi veoma teško.

Dijagnozu postavljamo uzimanjem kožnog ostružka, no šugarca nije lako naći. Ponekad je potrebno duboko struganje kože i to na više mjesta. U više od pola slučajeva, parazita uopće ne nađemo. No, postavimo li sumnju na ovu bolest, odmah započinjemo s liječenjem. Danas su na raspolaganju lijekovi koji se lako apliciraju u obliku ampula iza vrata životinje pa je liječenje jednostavnije i može ga provoditi sam vlasnik.

Jedno od pitanja koje će veterinar postaviti vlasniku životinje oboljele od šuge jest i da li se ukućani češu te da li je pas bio u kontaktu sa lisicom. Naime, lisice su "rezervoar" šuge, a dovoljno je da pas legne na travu u kojoj je ona ležala te da se infestira. Važno je liječiti sve životinje koje žive u istom domaćinstvu, kako oboljele pse, tako i mace. Dakle, dijagnosticira li se šuga, potrebno je tretiranje svih članova domaćinstva.

No, gola mjesta na koži Vašeg mačka mogu biti uzrokovana i drugim bolestima, kao što je gljivična infekcija, ekcem, alergija. U svakom slučaju, da bi se moglo reći o čemu se točno radi, mačku svakako treba odnijeti na pregled veterinaru.

Kako je stanje Vašeg ljubimca teško i potrebna mu je pomoć, savjetujem Vam da se obratite Veterinarskom fakultetu, kolegama na Zavodu za parazitologiju i invazijske bolesti te na Zavodu za unutarnje bolesti (gdje preporučam da se obaratite doktorici Ivani Kiš). Kolege će ustvrditi kvalitetnu dijagnozu i liječenje u tom smjeru.

Problematika kože iziskuje dugotrajnu strpljivost i ustrajnost te se nadam da će sve zavrsiti povoljno za Vašeg mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr