Povratak

Često štucanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak često štuca i ima napade povraćanja pri štucanju, ali ne povraća. To se događa više puta dnevno. Ne znam da li su u pitanju crijevni paraziti, jer mu nismo dali tabletu 6 mjeseci, ili je nešto drugo u pitanju. Jučer smo mu dali tabletu protiv glista, ali se stanje nije promijenilo. On je kućni mačak, kastriran je i ima 6 kg. Nema proljev i nisam primijetila da izbacuje gliste prilikom obavljanja nužde ili negdje u stanu. Apetit mu se nije povečao, a dosad se nije dešavalo da imamo takvih problema s njim. Dajemo mu redovno sredstvo protiv buha.  Molim Vas da mi kažete o čemu se radi.
Unaprijed zahvalna, Jelena 

O: Štucanje ili singultus je ponavljana kontrakcija ošita koja nije pod utjecajem volje, a praćena je zatvaranjem glasnica što dovodi do nastanka karakterističnog zvuka. Štucanje nastaje uslijed podražaja živaca ili moždanih centara koji kontroliraju dišnu muskulaturu, poglavito ošit.

Štucavica se može javiti kao posljedica brzog gutanje hrane, prevruće hrane, upale pluća, poremećaja jednjaka i želuca, upale gušterače, kod poremećaja jetre i žučnog sustava, kao posljedica invazije crijevnim nametnicima...

Velikom broju štucanja se može utvrditi uzrok, dok ogromna večina štucanja prođe a da se uzrok nikada ne uspije utvrditi.

Svakako bih Vam preporučila da ponovite još jednom čišćenje Vašeg mačka od crijevnih nametnika 14 dana nakon sada obavljenog čišćenja, i da mačku ponudite medicinsku hranu za probavne smetnje. Ako se niti nakon toga štucavica ne smiri, posjetite svog veterinara kako bi obavio opči klinički pregled životinje i eventualno utvrdio razlog štucavice. Medicinska hrana za probavne smetnje je visokoprobavljiva te kompenzira smanjenu enzimatsku aktivnost u crijevima i na taj način osigurava optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr