Povratak

Cijepljenje i nadocjepljivanje kućne mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačku koja živi u stanu i ne izlazi van. Još dok je bila mačić primila je dvije doze cjepiva "Felocell CVR" prema shemi. Zanima me da li ju je potrebno docjepljivati svake godine s obzirom da nema kontakt s vanjskim svijetom. Protiv parazita dobiva Pratel prema shemi.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Siniša

O: Mačke su prvih nekoliko mjeseci života izložene vrlo velikom riziku razvoja bolesti. Upravo zato je bitno rano cijepiti mačiće i time potaknuti njihov imunološki sustava prije nego budu izloženi patogenim uzročnicima. Svaki mačić ima različitu razinu majčinih antitijela, kako bi se kompenzirale razlike imuniteta dobivenog od majke, prva vakcina se daje u dobi od 9 tjedana te se ponavlja u razmacima od 3 do 4 tjedna.

Bolesti koje najviše pogađaju mačju populaciju su zarazni rinotraheitis mačaka, panleukopenija mačaka, infekcija mačjim calicivirusom, infekcija virusom leukemije mačaka.

Svaka od navedemih bolesti prenosi se ili direktnim kontaktom među macama preko sluznica, ili sa izlučevinama koje mace ispuštaju u okoliš pogotovo kao kliconoše kada ne moraju pokazivati simptome bolesti, a potencijalni su izvor zaraze.

Mačke koje su kućne, ali povremeno borave vani i kreću se među širokom populacijom mačaka pogotovo u vrijeme parenja (veljača - rujan) izložene su cirkuliranju virusa u populaciji i uputno ih je pored osnovnog cijepljenja u mladoj dobi, nadocijepljivati odnosno davati ima booster doze cijepiva svake godine kako bi se stečeni imunitet obnovio.

Dakle, s obzirom na Vašu situaciju, ako kažete da je maca izričito kućna, nikada ne izlazi van i nije u direktnom ili posrednom kontaktu sa mačkama u okolini u kojoj Vi živite, nemate potrebe cijepiti je. Naravno da Vi to ipak možete učiniti ukoliko želite. Ipak, ukoliko planirate putovati s macom nekuda ili prilikom posjeta veterinaru, postoji mogućnost da macu izložite utjecaju nekih od gore nabrojanih virusa. Smatra se da već kroz 2- 3 godine redovitog nadocijepljivanja mačka stiječe pratkično trajni imunitet na bolesti protiv kojih je cijepljena.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr