Povratak

Crne točkice na nosu mačke - promjena pigmenta (Lentigo simplex)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca (oko 5,5 godina stara, sterilizirana, cijepljena, zdrava, ne izlazi iz stana) ima crne točkice po nosu. Nisu oduvijek tu, počele su se pojavljivati prije kojih godinu i pol-dvije. Do onda imala je rozi nosić. Kad su se točkice počele pojavljivati mislili smo da je zamazala nosić i pokušali smo joj to očistiti, međutim točkica je sve više i ne idu dolje. Da li je to normalna pojava usljed starenja mačke ili nešto za zabrinuti ili je moja maca jednostavno posebna? Hvala, Kaja

O: Mačke svijetle ili žute dlake ponekad obole od promjena pigmenta koje liče na male crne mrlje, uglavnom su veličine do 9 mm.

Obično se nalaze na ustima, nosu, desnima i očnim kapcima, a ovo stanje se naziva "lentigo simplex".

Uglavnom se događa da ove "pjege" nastanu i nestanu, a zatim se ponovno pojave. Sa starenjem se povećava broj i veličina pjega. Ovo stanje nije opasno po zdravlje životinje i ne zahtijeva liječenje.

Pjege su zapravo nakupine pigmenta na jednom mjestu. Kod mačaka nisu toliko uobičajene kao kod pasa, kod kojih se javljaju i kao pasminska karakteristika (chow chow ima "plavi" jezik), no nije nemoguće da se pojave i kod mačaka.

Nakupine pigmenta mogu se, između ostalog naći i na jeziku, desnima, dorzalnom (gornjem) svodu usne šupljine ili sa unutrašnje strane usnica.

Ukoliko ste tek uočili navedene crne točkice, dobro ih je s vremena na vrijeme pogledati, odnosno pratiti da li se s njima dodatno nešto događa - rastu li u vidu ispupčenja, ima li možda nekih drugih promjena uz njih (crvenilo, krastice) i slično. Ako slučajno primjetite nešto takvo, odmah mačku odvedite veterinaru, da se isključe tumorske promjene.



POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr