Povratak

Čudno ponašanje mačke - bolest ili fobija?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam perzijskog mačka starog 3 godine, kastriran, ne izlazi iz kuće. Vrlo je senzibilan. Silno traži pažnju i jako se jako mazi, ali samo s nas četvero koji živimo u kući, nepovjerljiv je prema osobama koje nam dolaze u kuću i redovito bježi i sakriva se. S godinom dana starosti prvi puta smo ga autom (u kojem su bili njegove stvari koje voli) povezli svega 100 km od kuće, već je putem počeo "dahtati", bio je uznemiren. Kada smo stigli u  kuću mojih roditelja sakrio se i jedva smo ga dobili da izađe iz svog skrovišta. Istog dana u dva poslije ponoći završili smo u dežurnoj veterinarskoj ambulanti radi teškog disanja, dahtanja i temperature.

Dobio je injekciju antiobiotika i pod kožu radi nadoknade tekućine jer nije htio niti jesti niti piti. I tako, nakon dva dana, morali smo se vratiti kući. Jučer su nam došli u goste nećak i nećakinja koji ga nisu ni dotakli, ali su ostali na noćenju. Noćas je počeo dahtati, bio je silno vruć, prestao je jesti i piti. Ranom zorom otišli smo u ambulantu, imao je temp. 40. Moje pitanje za Vas, da li je moguće da je prisutnost za njega stranih osoba u kuću (uz sve nas koji smo inače tu uz njega) mogla rezultirati takvim ishodom ili nešto drugo obzirom da je dosta vremena provodio uz klima uređaj da se rashladi? Hvala na svakom Vašem savjetu,
Ana

O: Kod mačaka se javljaju problemi vezani uz ponašanje, od agresije do destruktivnog ponašanja. Mačke imaju svoj način razmišljanja, drugačije od pasa.

Za početak, moramo promjenu ponašanja odvojiti kao moguću posljedicu ili simptom neke bolesti, naravno uz pomoć Vašeg veterinara koji raznim pretragama isključuje određenu bolest ili ju dijagnosticira. Bolest se može i prevenirati (vakcinacije, promjena ishrane prema uputi veterinara, korištenje preparata protiv vanjskih i unutarnjih nametnika), prevenciju je lakše i jednostavnije provesti od terapije.

Mačke su socijalna bića, ne vole biti same. Mačke više vole čiste i velike posude za obavljanje nužde. Više vole mogućnost izbora (hrana, igračka, mjesto za spavanje), vole se dosta igrati. Uzrujanu macu radije ostavite na miru, ne dirajte je, ne animirajte je, neka se povuče sama na svoje omiljeno mjesto i vrati se među članove obitelji kada ona to hoće. Zasadite u male teglice jednu od mačjih trava (u Pet centru postoji veliki izbor) ili valerijanu - one djeluju umirujuće na mačke. Također, možemo Vam ponuditi i igračku (npr. ribica) koja se puni mljevenom mačjom travom i prilikom igranja stvara ugodu, odnosno smiruje macu. Nikad nemojte fizički kažnjavati mačku, iako je napravila štetu u kući. Ako je kaznite, ona će Vas sve više izbjegavati. Postavite prazne papirnate vreće, sportske torbe, kartonske kutije na razna mjest po stanu - ovaj "pribor" jako je interesantan macama za igru. Možete ih postaviti i na vrh ormara, gdje će se mačka osjećati vrlo sigurna u slučaju za nju stresne situacije (dolazak gostiju). Ako pokazuje agresivnost ili Vas grize za ruku bez povoda, ignorirajte ju. U igračke možete joj sakrite i po koju mačju poslasticu - povod za igru i istraživanje.

Također, možemo Vam ponuditi Bachove granule protiv straha- kombinacija aspena, crvenolisne šljive, sunčanicei mimulusa. Dodaju se u vodu ili hranu 2-3 puta dnevno 5-10 granulica ili Feliway sprej s mačjim feromonima koji pomažu da se mačka vrati u prirodnu ravnotežu.

Nadamo se da ćete od ponuđenih mogućnosti pronaći onu koja će Vašoj maci vratiti samopouzdanje i prevenirati pojavu simptoma fobije, ukoliko je o tome riječ. Potrebno je, naravno, sa sigurnošću isključiti prisutnost neke od organskih bolesti (npr. jetra, bubreg).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr