Povratak

Dlaka perzijske mačke i ljetne vrućine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijskog mačka (14 god) koji teško podnosi ljetnje sparine. Zanima me bi li mu pomoglo da ga ošišam. Naime, ukoliko na taj način ne bi bilo bitnijeg olakšanja ne bih ga željela podvrgavati šišanju koje je uvijek stresno za njega. Hvala vam na susretljivosti, uz pozdrav, Vesna

O: Perzijska mačka je dugodlaka mačka, raskošnog, svilenog, dugog i gustog krzna, pa je potrebno posvetiti nešto vremena njenom održavanju. Dobro ju  je redovito česljati, u doba linjanja i svakodnevno, i tada će dlaka manje opadati po stanu, a i mački ćete puno olakšati.

Perzijska mačka ne bi mogla preživjeti bez pomoći vlasnika ili bi završila kod veterinara sa začepljenim crijevima od snopova dlake ili u grudama i čvorovima dlake po cijelom tijelu s dodatnim komplikacijama.

Većina perzijskih mačaka voli svoje svakodnevno češljanje, ali ima i nekih koje to mrze. To je pitanje karaktera mačke. Dobar uzgajivač će svoje mačiće od najranijih dana privikavati na svakodnevno češljanje, tako da to prihvate kao neizbježnost i na kraju zavole.

Otprilike jednom u tri mjeseca možete okupati svoju perzijsku mačku, ali uvijek šamponom za mačke. Nakon kupanja, otpale dlake koje stvaraju zapetljane dijelove krzna mogu se puno lakše iščetkati. Zapetljane dijelove koje ni na koji drugi način ne možete ukloniti, pažljivo odrežite.

Prelijepa duga dlaka je svakako specifičnost ove pasmine. Tijekom vrućih ljetnih dana maci najbolje možete pomoći iščešljavanjem poddlake ili držanjem u hladnijim i klimatiziranim prostorijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr