Povratak

Epileptični napadi u mačka / Epilepsija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednog mačka, ne znam koliko je star, ali kod mene je godinu dana, našla sam ga. Ima neke napade, sav se ukoči i trese. Ovdašnji veterinari ne pomažu, davali su tablete za svašta, ali njemu je vazda isto. Molim vas, možete li ikako pomoći, da znam gdje da ga dovedem? Ne znam je li to zarazno?
Ana

O: Epilepsija nije isto što i epileptički napad. Epileptički napad je jedan simptom i oni, sami po sebi, nisu potvrda epilepsije. Epilepsija je kronični poremećaj kod kojeg se epileptički napadi ponavljaju. Epilepsija nije zarazna bolest.

Mogući uzroci epileptiformnih napada su hipoglikemija (smanjena razina glukoze u krvi), hipokalcemija (smanjena razina kalcija), hiperkalcemija (povišena razina kalcija), uremija (povišena razina ureje u krvi), sinkopa (nesvjestica), policitemija (povećani udio eritrocita u volumenu krvi, što se mjeri kao povećanje razine hematokrita), otrovanje insekcidima, pesticidima olovom i drugim tvarima.

Prema uzrocima je epilepsija podijeljena na tipove I, II i III.

Epilepsija I - bolest ima nasljedni karakter, tj. moguće je naslijediti niži prag podražljivisti živčanih stanica mozga, što je, ustvari, predispozicija za epilepsiju. U tom slučaju na mozgu nama strukturnih oštećenja.

Epilepsija II "- uzroci su tumori, moždani udar, kontuzije mozga,upala mozga, intoksikacije. Uzrok pojačane podražljivosti je strukturno (fizičko )oštećenje tkiva mozga.

Epilepsija III - fizičko oštećenje tkiva mozga je nemoguće dokazati, ali se klasificiraju kao kriptogena (skrivena, nevidljiva) oštećenja.

Tipični epileptični napadaj karakteriziraju tzv. aura, iktus i postiktalna faza. Aura se manifestira početnim nemirom, javlja se ushodanost, skrivanje ili životinja traži blizinu vlasnika. Iktus je stanje bez svijesti, dolazi do grčenja ekstremiteta, veslanja nogama, pojačanog slinjenja, spontanog uriniranja i defeciranja, a napadaj potraje od pola do tri minute. Postiktalna faza slijedi nakon prestanka napada, obično se javlja preplašenost i jaka iscrpljenost, a traje još nekoliko sati ili čak i dana.

Osim navedenog epilepsija se može i očitovati i drugačijim kliničkim znacima. Tako se mogu javiti mali napadaji, koji se očituju kao zagledavanje u neki predmet ili kratkotrajna odsutnost.

Također, mogu se javiti i blagi parcijalni napadi, u kojima ne dolazi do gubitka svijesti, a zahvaćen je dio tijela ili strana, s grčenjem mišića ili poremećajem osjeta i drugo.

Više o toj bolesti i liječenju pisale su moje kolegice Danijela Biban dr.vet.med. ovdje i mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Postavljanje točne dijagnoze, kao i utvrđivanje uzroka, moguće je obaviti na Veterinarskom fakultetu na Klinikama interne. Samo točnim utvrđivanjem uzroka moguće je pravilno i učinkovito liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr