Povratak

FIP

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam perzijskog mačića starog tri mjeseca. Prije desetak dana je prestao da skače i da se igra. Ubrzo zatim je uslijedila temperatura i trbuh mu se povećao. Veterinar mu je dao tableticu protiv parazita, antibiotike i primao je infuziju četiri dana. Pošto je trbuh i dalje rastao, napravili smo i UZV koji je pokazao ogromnu količinu vode u trbuhu od koje se nisu vidjeli ostali unutarnji organi. Isti dan su mu punktirali vodu koja je bila žućkaste boje. Tekućina nije testirana jer je Veterinarski fakultet u Sarajevu, nažalost, jako loše opremljen. Nije mu napravljena ni analiza krvi, samo stolice koja se pokazala negativnom na parazite i bakterije. Danas su mi rekli da se najvjerovatnije radi o FIP - u i čak su predložili eutanaziju.  

Dosta sam čitala o ovom virusu na Internetu i, zaista, on ima sve simptome FIP WET oblika virusa. Jedino što se ne poklapa je njegov apetit koji je zaista nepromijenjen i što do sada nije povraćao. Mačić non stop traži  jesti i to hranu iz konzerve, dok suhu hranu samo pomiriše. Imao je dijareju prvih nekoliko dana, ali više nema. Danas je treći put išao na punktiranje tekućine iz trbuha koja je sada potpuno žute boje i postala je gusta. Od kada se razbolio, njegovo krzno i koža imaju specifičan miris koji iz dana u dan postaje intenzivniji. Moram Vam reći da on ima izvrstan apetit, pije vodu i čaj od kamilice i redovito vrši nuždu. Jedini problem je nakupljanje vode u trbuhu. Nakon što mu punktiraju vodu iz trbuha, odmah živne, prede, oči su mu vesele. To sve traje po 2-3 dana i onda sve nanovo. Moje pitanje glasi: da li, osim FIP-a, postoje još neke bakterije/virusi koji bi mogli izazvati nakupljanje vode? Imam i još jedno pitanje: mačić nije cijepljen (trebao je na cijepljenje u tjednu kada se razbolio). Rečeno mi je da ne bi dobio ovaj virus da je cijepljen. Na internetu sam pronašla da su pronadjene kapi/cijepivo protiv FIP virusa ali da još uvijek nisu ispitani te se ne preporučuju. Sigurno znam da ih u BiH nema. Na kakvo se onda cijepivo misli? Problem je u tome što imam i odraslu mačku, staru 6 godina, koja je posljednji put cijepljena prije 2 godine. Ukoliko je u pitanju FIP, on je prenosan, a mačke su boravile zajedno svih ovih dana. Ljubazno Vas molim da mi odgovorite na upit jer zaista ne znam što da radim. Spremna sam donijeti mačića na pregled u Hrvatsku (ukoliko bi mu dozvolili prijelaz preko granice). Unaprijed hvala i srdačan pozdravi iz Sarajeva. Imranaudomitelja, a kako neki smatraju, ukoliko sirijski hrčci žive zajedno od rođenja agresivnost se među njima javlja vrlo rijetko.

O: Ascites je abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Volumen tekućine može biti vrlo mali ili pak značajni, rezultirajući povećanjem obujma trbuha. Uzroka ascitesu ima mnogo, od kojih mnogi mogu biti vrlo ozbiljni. Ascites nastaje istjecanjem tekućine u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa.

Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenom razinom albumina u krvnim žilama, ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene.

U mačića je pak najvažniji uzrok ascitesa zarazni mačji peritonitis. Primarna je bolest mladih mačaka, s obzirom da se javlja u jedinki mladih od dvije godine, no povremeno se može javiti i u starijih mačaka. Zatim, upalna bolest crijeva koja ponekad uzrokuje ascites. Ovo se događa kad se stijenka crijeva upali dovoljno jako da propušta proteine što dovodi do gubitka proteina u cirkulaciji, a za posljedicu ima nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini ako se razina proteina spusti prenisko. Upala se često javlja kao posljedica invadiranosti crijevnim parazitima kod mačića.

Prema izgledu tekućine u trbušnoj šupljini ponekad se može mnogo zakljuciti. npr. ako je tekućina neprozirna i čini se prožeta krvlju, može upućivati na niz poremećaja: otrovanje otrovom za štakore, traume, drugi poremećaji krvožilnog sustava. Ako je sadržaj gnojan, u tijeku je neki od septičkih procesa. Tekućina povezana sa mačjim zaraznim peritonitisom obično je žute boje i vrlo gusta. Drugi procesi rezultiraju tekućinom različite teksuture kada je preporučeno tekućinu podvrgnuti pretrazi.

Virusni peritonitis mačaka zarazna je bolest koja se ne odlikuje visokom kontagioznošću, tj. ne obole sve primljive životinje koje dođu u kontakt s uzročnikom. Što znači, da nije nužno da Vaša starija mačka oboli. Bolesne životinje izlučuju virus mokraćom, a životinje u laktaciji mlijekom što predstavlja značajan izvor zaraze za mladunčad na sisi. Česta je i intrauterina infekcija, kad se mačići inficiraju već u majčinoj utrobi.

Bolest može potrajati od dva tjedna pa do dva mjeseca i smrtnost je unatoč liječenju veoma visoka. Stoga je liječenje u većini slučajeva neuspješno, a zasad na tržištu ne postoji cijepivo kojom bi se zaštitile zdrave životinje, kao što je to slučaj kod mnogih drugih zaraznih bolesti.

Općenito se može reći da lakše obole plemenite pasmine mačaka poput sijamske, perzijske itd. u odnosu na običnu domaću mačku i njene divlje srodnike.

FIP je izuzetno teško dijagnosticirati općim kliničkim pregledom jer se mnoge bolesti manifestiraju vrlo sličnim simptomima. Konačna dijagnoza moguća je jedino post mortem ili ponekad biopsijom. Dokaz je jedino moguć metodom PCR, no i u tom slucaju nalaz nije 100% točan.

Spominje se jedino cijepivo Primucell (Pfizer) kao na tržištu jedino prisutno. Aplicira se intranazalno, te potiče stanični i lokalni imunitet IgA. Cijepe se zdrave, virusu neizložene mačke stare 16 tjedana I više. Prevenira FIP u 50-75% mačaka koje bi oboljele od FIP-a s vremenom, no potpuno je neučinkovita u mačaka koje su bile izložene virusu. Vakcina bi se trebala upotrijebiti jedino u onih mačića koji su slobodni od virusa.

Na žalost, tek se istražuje lijek za ovu zaraznu bolest, a slično je i s dokazom ovog virusa.

Savjetujem Vam da se obratite Klinici za unutarnje bolesti, kao i Klinici za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (tel. +385 1 2390 111). Što se tiče dolaska u Hrvatsku, obratite se ovlaštenom veterinaru prema Vašem mjestu stanovanja koji će Vas uputiti u uvjete koje životinja mora udovoljiti za prelazak granice, a takoder možete kontaktirati graničnu veterinarsku inspekciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr