Povratak

Fraktura zuba u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog oko 2 godine, udomila sam ga pa otprilike znam dob. Unazad nekoliko tjedana primjećujem da polakše jede, voli jesti sam i polako kad se preostali mački u kući maknu. Pregledom usne šupljine ustanovila sam da mu je slomljen jedan gornji očnjak, ostali zubi bili su u redu. Dva tjedna nakon tog "pregleda" našla sam mačji očnjak na podu i pogledala mu ponovo zube, ispala su mu oba očnjaka, i gotovo svi gornji zubi. On se normalno ponaša, jede (iako polakše od uobičajenog) u svojim uobičajenim količinama, normalna mu je stolica, nema temperature niti pokazuje bilo kakve druge tjelesne promjene. Svjesna  sam  toga  da  mu izgubljenje zubiće ne mogu više vratiti i  da  će njegovo

bivstvovanje dalje zahtjevati posebnu pažnju oko prehrane, ali molim vas da mi odgovorite od čega su mu zubi u tako kratkom roku poispadali. Zub koji sam našla je odlomljen od korjena, koji je vjerojatno ostao u desnima i gornji kraj zuba je smeđe boje i izgleda kao pokvaren zub u čovjeka. Napominjem da  nikad nije imao problema s upalom desni i zubići su mu bili bijeli i zdravi, čak je više volio jesti suhu hranu od mokre. Hranim sve moje mačke kombinirano suhom i mokrom hranom, cijepljeni su i pod redovnom kontrolom veterinara. Može li ovo ispadanje zubiju biti posljedica udarca u usta jer imamo neke susjede koji ne prezaju od takvih stvari prema kućnim ljubimcima nas koji ih imamo?
Puno hvala, Gordana

O: Fraktura zuba nije rijetkost u veterinarskoj praksi. Obično je vezana uz različite traume, bilo da se radi o zaletavanju u neke tvrde površine ili predmete, prometne nezgode, međusobne borbe mačaka ili čak nasilnički odnos pojedinih ljudi prema životinjama.

Najčešće stradaju gornji zubi i to prvenstveno očnjaci.

Nakon frakture bakterije iz usta imaju nesmetan ulaz u korijenski kanal pa dolazi do infekcije zuba. To je bolno stanje, iako životinja najčešće izgleda samo malo i neodređeno mirnija. Može doći do formiranja apscesa u korijenu pa takav zub relativno lako može ispasti van jer mu je ustvari razmekšano okolno tkivo. No, to nije sve jer se infekcija lako proširi po tijelu pa nastaju mikroapscesi na jetri, endokardu ili bubrezima.

Ovakvo stanje zahtjeva specijalističku obradu zuba, gdje bi trebalo vidjeti kakve su mogućnosti za reparaciju korjenskog kanala, međutim u našim okolnostima uglavnom se odlučuje na ekstrakciju zuba.

Savjetujem Vam da, u svakom slučaju, posjetite Vašeg veterinara jer sekundarne infekcije mogu ozbiljno dodatno narušiti zdravlje Vašeg mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr