Povratak

Gljivično oboljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam već od vas sjajan odgovor za gljivično oboljenje kod mačke i liječim macu u karanteni. S obzirom da maca ima gljivice oko usta, u predjelu brkova i blizu oka, odnosno na vlažnim dijelovima, koliko vremena treba da se izliječi? Gljivice se manifestiraju kao crne naslage na dlaci i oko rubova usta se stalno nagomilavaju. Dosta su tvrde i uspjela sam pomalo to očistiti jedino natapanjem čaja od kamilice i blagim brisanjem s vatom. Poslije toga se ponovo to nagomilava. Macu mažem sa Canesten rastvorom i sravično slini prilikom mazanja, što me i ne čudi. Naslage nema na ustima. Što da radim?
Pozdrav, Suzana.

O: Lokalna terapija ima vrlo važnu ulogu u smanjivanju kontaminacije okoline. Zatim, reducira ukupno vrijeme i cijenu liječenja i pomaže uklanjanju krasta, ljuskica kože i spora sa krzna. Smatra se i kako bolje rezultate ovakvim pripravcima daje tretiranje cijelog tijela (šamponiranje ili natapanje) s obzirom da je inficirano područje često mnogo veće nego se to može vidjeti. U pravilu je dovoljno tretiranje dva puta tjedno. Krzno mačke se namoči, a zatim se šampon ili tinktura umasira u dlaku i kožu i ne ispire se. Elizabetskim ovratnikom onemogućujete mački da se odmah nakon tretmana počne uređivati jer ponekad polizana tvar može izazvati ulceracije na sluznici usta. Najbolje rezultate u liječenju daje zajedno lokalna terapija, sistemska i kontrola okoline.

Preporučuje se da je mačka u izolaciji nakon bar 15 dana uzimanja antibiotika oralno, i minimalno 4 kupanja u antimikotičnim šamponima ili tinkturama. Kako ste naveli da mačić već slini, a to mačke često čine kad se osjećaju neugodno ili prestrašeno, lokalno mazanje Canestenom zamijenite šamponiranjem, a stvaranje crnih naslaga možete umanjiti korištenjem metalnih ili keramičkih umjesto plastičnih posuda za vodu i hranu, čestim pranjem posuda, te brisanjem njuške nakon svakog obroka. Smatra se da se jedino čestim brisanjem (može i toplom vodom) njuška može održati čistom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr