Povratak

Gnojni podljev na vratu mačka - absces

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog oko 2 godine. Pre mesec dana izpod grla mu se stvorio veliki podliv za veoma kratko vreme. Par dana mačak ništa nije jeo, režao je na ukućane, bio je u našoj blizini, ali vidno izdvojen. Uglavnom se zavlačio iza šporeta i ispod kreveta. Takođe je imao raširene zenice. Nakon par dana taj podliv je pukao i izlio se gnoj zajedno sa sukrvicom. Bukvalno mu je otpalo parče kože ispod vrata. Za par dana rana je zarasla i sve je bilo OK. Mačak se počeo hraniti normalno. Ali problem se javio opet pre par dana. Podliv je već pukao i rana je zarasla. Danas sam pogledao mačka, kad ono se podliv opet stvara... Da li je to možda ostatak starog podliva?

Šta raditi da se spreče ovakve infekcije i kako ih lečiti u kućnim uslovima? Je li bolest zarazna za ljude? Hvala unapred, Branislav

O: Moguće je da se kod Vašeg ljubimca radi o abscesu. Naime, absces predstavlja nakupinu gnoja i upalnih tekućina u novostvorenoj šupljini, a razvija se kao rezultat lokalne reakcije i obrambenog mehanizma organizma na stranu tvar (bakterija, kemikalija, iver, travka...). Najčešće nastaje kao posljedica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posljedica flegmone i slično.

Prema anatomskoj poziciji dijelimo ih na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane,...

Klinički gledano, apsces predstavlja temperiranu, fluktuirajuću, oštro ograničenu oteklinu u tkivu, koju često prati i povišena tjelesna temperaturu. Osim povišene temperature, sami ljubimci nerijetko prestaju jesti, mirniji su i spavaju više nego obično te mogu pokazivati znakove boli. Što se prije poduzme terapija, brže dolazi do izlječenja procesa.

Najčešće je absces rezultat borbe sa drugim mačkama bilo ogrebom ili ugrizom. Te male ranice redovito prolaze neopaženo danima skrivene u krznu mačke. Prvi znak je obično samo blago otečenje zahvaćenog dijela tijela. U većini slučajeva ovakve ranice zaraštavaju bez ikakvih problema. No, ugrizna ili ogrebna rana kontaminirana je bakterijama, tako da je vrlo često posljedica ovog stvaranje abscesa. Ako je absces dovoljno blizu površine kože s vremenom će se sam iscijediti. Nakon što se absces otvori i isprazni se, dolazi do procesa izliječenja i tada se mačka vidno bolje osjeća.

Intervencija kod veterinara obuhvaća i aplikaciju antibiotika, zatim čišćenje i drenažu abscesa kako bi se odstranile sve odumrle stanice i upalna tekućina. Ponekad je ovo potonje potrebno činiti nekoliko puta. Naime, takve rane vrlo teško i dugotrajno zaraštavaju jer redovito zaostaje infekt unutar središta abscesa. Ako infekt zaostane unutar same rane, velika je vjerojatnost da će se ponovno razviti upalni proces. Do bržeg izliječenja dolazi postavljanjem drena ako to indikacija i lokacija na tijelu dopušta. Ako nije ugrađen dren otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i nanovo stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te uslijed pritiska izlaziti na površinu kože.

Prevencija abscesa nastalih ugrizom ili ogrebom uspješna je jedino aplikacijom antibiotika u prvih 24 sata nakon ugriza ili ogreba.

Poprilično mi je teško, bez dodatne kliničke pretrage i obrade pacijenta, utvrditi o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca, odnosno, odrediti ozbiljnost situacije. Stoga Vam savjetujem da odvedete svog ljubimca kod veterinara koji će biti u mogućnosti pregledati ljubimca i odrediti prikladnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr