Povratak

Gotova ili kuhana hrana?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Koja hrana je za mačku najbolja? Da li je bolja kuhana hrana ili kupovna?
Hvala. Elza.

O: Mačke su mesožderi, što znači da im je meso važan sastojak obroka jer njihova jetra treba bjelančevine životinjskog porijekla, kako bi dobila aminokiseline koje sama ne može proizvesti. Probavni sustav mačke je prilagođen češćem uzimanju manjih količina hrane. Iz tog razloga bih Vam preporučila da mačku hranite sa dehidriranom superpremium hranom koja sadrži za mačku sve potrebne sastojke (bjelančevine, masti, vitamine, minerale, taurin...).

Ova hrana održava zdravlje mokraćnog sustava kontrolirajući razinu minerala i pH mokraće, a u zdjelici može stajati duže vrijeme, a da se pritom ne kvari. U superpremium hrane spadaju Royal canin, Science plan (Hill's), Eukanuba, Iams i Proplan purina. Neke od superpremium hrana imaju i konzerviranu hranu i vrećice (komadići mesa) za mačke, koje su također kompletna hrana, samo što kada se jednom otvore ne mogu dugo stajati u zdjelici jer relativno brzo promijene boju (potamne) i konzistenciju, te se pokvare, a otvorene i držane u hladioniku također ne mogu stajati duže od dva dana. Ako se odlučite mački davati konzerviranu hranu i vrećice, obavezno nađite okuse koje će maca rado jesti kako Vam takva hrana ne bi predugo stajala otvorena. Osim hrane, mački je potrebno redovito mijenjati vodu (nekoliko puta na dan).

Što se kuhane hrane tiče, mačka će je rado pojesti, no s takvim načinom prehrane definitivno se ne unose svi potrebni sastojci (vitamini, minerali...) i teško je izbalansirati nutricionistički valjani obrok (optimalan omjer masti, bjelančevina, vitamina, minerala...).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr