Povratak

Gripa i prehlada u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo problem. Naime, naš mačak Bubi star oko 7 mjeseci prije 4 dana se razbolio. Veterinar nam je rekao da ima tzv. mačju gripu, tj. neku vrstu viroze. Prvu večer dok još nismo znali što je u pitanju dali smo mu šestinu analgina po preporuci dežurnog veterinara. Drugo jutro dobio je antibiotsku inekciju, a od dana nakon toga trebao bi uzimati amoksicilin sirup po 5 ml svakih 12 sati i po 1 kap u svako oko 3 puta na dan. Što se tiče kapi, još i ide nekako, ali sirup nema nikakve šanse da uzme niti 2 ml ukupno. Davanje sirupa obično traje i do 40 minuta. Jako je teško. Nemamo ranijih iskustava sa bolesnim macama, a veterinar je prilično daleko da ga dva puta dnevno vodimo.

Zanima nas ima li neka druga solucija - možda opet neka antibiotska inekcija ili slično, te koliko obično traje takva viroza i ima li kakve posljedice na mace? Bubi je inače kućni mačak i rijetko samo izađe ispred vanjskih vrata. Unaprijed zahvalna,
Irena

O: Mačja gripa općeniti je naziv za virusne infekcije gornjih dišnih prohoda i predstavlja poprilično čestu bolest u mačaka. U mačića i imunosupresivnih odraslih i starijih mačaka ova bolest može imati kobne posljedice.

Mačja gripa najčešće je uzrokovana mačjim herpesvirusom (FHV-1) ili mačjim kalicivirusom (FCV). Mačji herpesvirus predstavlja ozbiljniji tj. opasniji oblik mačje gripe i poznat je pod nazivom mačji virusni rinotraheitis (stariji naziv virusa).

Kako su simptomi i tijek bolesti slični gripi kod ljudi, često se ova bolest naziva mačjom gripom. Prate ju simptomi poput: kihanja, iscjedka iz nosa, konjunktivitisa, iscjedka iz očiju, gubitka apetita, povišene tjelesne temperature te depresija. Povremeno se uočavaju i čirevi u ustima i očima te prekomjerno slinjenje. Vrlo mlade, vrlo stare i imunosupresivne mačke sklonije su razvijanju teškog oblika bolesti pa čak i uginuća. Uginuće obično nastupa uslijed sekundarnih infekcija (infekcije bakterijama), nedostatnom ishranom i dehidracijom.

Terapija kod prehlade i gripe u mačaka provodi se ekspektoransima (liječe simptome kašlja), antitusicima, visokim dozama vitamina C, te povećanim unosom tekućine. Ako je došlo do komplikacija bakterijskim infekcijama primjenjuje se i antibiotska terapija. Mačku treba hraniti manjim ali češćim obrocima lakoprobavljive kvalitetne hrane. Kako bi dišne puteve održali prohodnima dobro je mački nos i oči nježno očistiti maramicom natopljenom toplom vodom ili vlažnim maramicama za mačke i pse (npr. Karlie Perfect care te Canina maramice za čišćenje očiju), a naročito ako je maca preslaba da bi se dovoljno dobro sama čistila.

Savjetujem Vam da Vašeg ljubimca hranite visoko probavljivom, energetskom hranom s povećanim udjelom vitamina i minerala, koja će ujedno i ubrzati oporavak Vaše mace. Također, Vašeg veterinara redovito obavještavajte o stanju ljubimca, a naročito ako dođe do pogoršanja simptoma. Naime, uz navedene poduzete mjere njege, do ozdravljenja bi trebalo doći kroz 7-10 dana.

O eventualnim promjenama ili načinu primjene pojedinih preparata kontaktirajte svog veterinara koji će, a sve prema povijesti bolesti, biti u mogućnosti savjetovati i preporučiti Vam najbolju zamjenu.