Povratak

Gubitak dlake i gubitak na težini kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam tri mačka od 2 godine, ali ih ne držim u kući. Jedan od njih već neko vrijeme gubi dlaku i jako je smršavio. Prije nekoliko mjeseci je imao ranu na nozi, a veterinar nam je rekao da je riječ o infekciji i dobili smo neki sirup. Rana je u međuvremenu zarasla, ali spomnjem i to, za svaki slučaj. O čemu bi moglo biti riječ, pošto mačak normalno jede i živahan je kao i uvijek? Također, koristimo Frontline ampule protiv buha i krpelja. Moram naglasiti da nije vakcinisan. Nejra


O: Gubitak dlake i gubitak na težini mogu kod mačaka biti posve normalne pojave u slučajevima poput promjene godišnjeg doba ili životnog okoliša. Ukoliko se radi o sezonskom odbacivanju dlake i manjim fluktuacijama u težini, nema razloga za zabrinutost. Ipak, ako ova dva simptoma postanu izraziti ili kronični te se jave još neki znakovi poput crvenila, upale kože ili svrbeža, onda bi svakako trebalo posjetiti veterinara.

Postoje različite bolesti i stanja koja mogu dovesti do pojačanog ispadanja dlake.

Jedni od češćih su crijevni paraziti, alergije na buhe ili hranu, bakterijske infekcije, gljivice (mikrosporoza) i kvasci (malasezija), uši, šugarci ili poremećaji u hormonskoj ravnoteži.
 
Najčešći endokrini (hormonski) poremećaj koji se javlja kod mačaka je hipertireoidizam. Riječ je o hiperprodukciji hormona štitnjače (T3 i T4) koji su inače odgovorni za cjelokupni metabolizam u organizmu. Kada dođe do suviška navedenih hormona životinje najčešće počnu gubiti na težini, pojačano uzimaju hranu, povraćaju, pojačano mokre i piju vodu, ispada im dlaka, aktivnije su, a mogu se javiti i promjene u ponašanju. O dijagnostici i liječenju bolesti štitnjače možete više pročitati ovdje.

Ponekad, neadekvatna prehrana siromašna vitaminima i mineralima, može također uzrokovati pojačano ispadanje dlake i gubitak na težini. Najčešće se radi o nedostatku vitamina A, biotina, cinka, omega-3 i omega-6 masnih kiselina. U tom slučaju, osim superpremium hrane (Hill's, Royal Canin, Purina Pro Plan, Iams) preporučam neki vitaminsko-mineralni dodatak prehrani poput FeliDerm tableta, Derm-Caps tableta ili VMP vitaminske paste.
 
U svakom slučaju, budući da je bez pregleda teško reći o čemu je riječ, moja je preporuka da macu odvedete kod svog veterinara koji će na temelju pregleda postaviti točnu dijagnozu i po potrebi propisati terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr