Povratak

Gubitak osjećaja ravnoteže

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pitanje vezano uz mačka koji gubi ravnotežu. Naime, moj je mačak star malo više od 11 godina, perzijaner je i oduvijek voli spavati na povišenim mjestima kao što su daska na prozoru, niska vitrina i slično. Unazad nekih mjesec dana počeo je redovito barem jednom dnevno padati s tih mjesta, jednostavno kao da ne može održati ravnotežu, čak ni na tabureu visokom možda jedva pola metra. Zanima me zbog čega mu se to događa i postoji li način da se spriječi njegovo padanje, jer udaljiti ga od omiljenih mjesta uopće nije moguće.
Andrea

O: Iako niste naveli da li Vaš mačak ima i drugih zdravstvenih problema i pokazuje li znakove poremećaja ravnoteže i dok je budan, mišljenja sam da je problem vezan uz centar za ravnotežu.

Za osjećaj tjelesne ravnoteže bitna su tri osjeta: osjet vida, statički osjet te vlastiti osjet, koji dolazi iz naših mišića, mišićnih tetiva i zglobova. Svi zajedno, s njihovim središtima u mozgu te autonomnim živčanim sustavom, refleksno usklađuju rad mišića i ravnotežu.

Iako su sva ta tri osjeta bitna, ravnoteža se najčešće povezuje sa statičkim osjetom, čije je sjedište u unutarnjem uhu.

Najčešći uzroci gubitka ravnoteže su: položajna vrtoglavica (koju uzrokuje neprimjeren pokret ili položaj glave), zatim upala živca predvorja unutarnjeg uha, tumor slušnog živca, poremećaji cirkulacije u unutarnjem uhu kao i poremećaji protoka krvi u mozgu, te promjene struktura vratne kralježnice (koje su najčešće vezane uz stariju životnu dob).

Postavljanje točne dijagnoze iziskuje niz dijagnostičkih postupaka: od pregleda oba uha, nosa, ždrijela i grkljana, preko neurološkog i očnog pregleda, nalaza ortopeda, te pretraga srca i cirkulacije.

Večina mačaka, baš kao i Vaš mačak, izabire za spavanje povišene pozicije u prostoru. To je njihov nagonski odabir, obzirom da tako mogu i dok drijemaju kontrolirati okolinu. Ako mačka ne možete udaljiti s njegovih omiljenih pozicija, a kako biste spriječili ozbiljnije povrede, u podnožje mjesta na kojima mačak najradije leži postavite deblje, meke prostirke. Ukoliko ipak odlučite životinju odučiti da spava na pozicijama koje su potencijalno opasne, postavite na njih teže predmete (dovoljno teške da ih životinja ne može srušiti i neravnih površina neudobnih za ležanje), te nanesite na njih pripravke odbojnog mirisa. U ponudi Pet centra su netoksični preparati na biljnoj bazi čiji je miris mačkama izrazito neugodan.

U isto vrijeme ponudite mačku prostor za odmor i spavanje koji će biti mekan i ugodan pa će lakše prihvatiti "novi raspored spavanja".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr