Povratak

Hill's d/d

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj mačak 9 mj. / 5 kg imao je česte mekane stolice i povremeno proljeve. Svi su nalazi bili u redu. Hranim ga već cca 2 mj Hillsovom d/d hranom i ima uglavnom formiranu stolicu dva puta dnevno. I sve bi bilo u redu, ali pitam se koliko dugo ga smijem tom hranom hraniti. Piše na hrani najviše 2 mjeseca. Pokušala sam mu polako i pomalo davati "običnu " hranu (isto Hill's), ali ponovno dobiva mekane i česte stolice. Ukoliko se radi o preosjetljivosti na hranu (netoleranciji životinjskih bjelančevina) da li će on biti preosjetljiv na hranu cijeli život? Da li da nastavim sa d/d i dalje ili da ipak polako pokušavam sa "običnom" hranom ? Hvala i pozdrav, Maja.

O: Upravo pod pokroviteljstvom Hill's-a vršena su istraživanja bolesti kod mačaka vezana uz probavni sistem, bolest upale crijeva koja se javlja u kroničnom obliku. Točan uzrok za sada nije poznat i pretpostavka je da sudjeluje više uzroka kao što su alergija na hranu ili neprihvaćanje hrane, slaba regulacija otpornosti (imunost), porast "loših bakterija " u probavi u odnosu na broj "dobrih" bakterija (porast E.coli). Bolest se javlja u 60% slučajeva kod maca starijih od 9 godina, a 40% kod maca starih do godine dana. Glavni znakovi su gubitak težine uz pojačan apetit, proljeve ili meku stolicu i promjene na koži. Ponekad uz ove simptome jave se i simptomi upale gušterače i žučnih kanala. U krvi su povećani leukociti i jetreni enzimi. Terapija se sastoji od veterinarske dijete (d/d), kortikosteroida i antibiotika. Hrana ili veterinarska dijeta mora se sastojati od jedne vrste bjelančevine koju ljubimac do tada nije konzumirao (divljač kod Hill'sa). Poboljšanje se očekuje nakon tri tjedna ovakve terapije, naravno ako se radi o ovoj bolesti.

Posjetite svog veterinara, ponovite pretrage i nakon toga Vaš će veterinar odlučiti o terapiji i dijeti. Do tada svoga mačka hranite s Hillsovom d/d hranom kojom se može dugotrajno hraniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr