Povratak

Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) : simptomi, pretrage i liječenje / Amputacija repa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj mačak ima 5 i pol godina, kastrirani mužjak, poluduge dlake. Prije 6 tjedana doživio je traumu od strane ljudske ruke pri kojoj mu je djelomično presječen rep pri samom korijenu. Nakon terapije antibioticima počeo je otežano disati i nakon svih pretraga postavljena je dijagnoza hipertrofične kardiomiopatije. Dobivao je terapiju furosemida od kojega se disanje popravilo, te Ormidol tablete za srce, koje nije dobro podnosio i imao je nuspojave od njih pa smo terapiju prekinuli nakon par dana. Disanje mu stalno varira pa je u ovom periodu nekoliko puta bio na furosemidima. Nakon toga počinjemo sa terapijom Aldizema na koji dobro reagira, ali je na repu nastupila suha gangrena i morao je biti odstranjen. Mačak je dobro podnio narkozu i samu operaciju, no međutim disanje se pogoršalo pa je kod postoperativne njege opet dobio furosemid u injekcijama. Čim prekinemo sa injekcijama diuretika stanje se pogorša, pa mačak ne može jesti i djeluje ko da će se udaviti ako nesšto proguta.Moje pitanje je postoje li diuretici u tabletama koje bi mogli dati kod kuće? Zanima me i koju hranu mi možete preporučiti, a da nije Main coon 31, Isto tako bih Vas molila da mi napišete kome se mogu obratiti za prijavu zlostavljanja životinja u Zagrebu i okolici? Unaprijed hvala na odgovoru.Vlatka

 

O: Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) predstavlja jednu od najčešćih bolesti srca u mačaka. Riječ je o stanju kod kojega dolazi do zadebljanja stijenke srčanih klijetki (ventrikula). Kako se stijenka srčanog mišića povećava odnosno odeblja tako se volumen u komori smanjuje pa srce automatski prima manje krvi te isto tako šalje manje krvi u organizam. Hipertrofija ventrikula može tako dovesti do zatajenja srca s posljedičnim komplikacijama poput prekomjernog nakupljanja tekućine u plućima ili u organizmu.

Uzrok HCM-a je u većini slučajeva idiopatski ili pak nepoznat. Ulogu u nastanku hipertrofične kardiomiopatije kod mačaka mogao bi eventualno imati povišen krvni tlak ili poremećaji poput hipertireoidizma (povećano lučenje hormona štitnjače). Također, smatra se da postoji i genetska predispozicija kod određenih pasmina mačaka, kao što je perzijska mačka te Maine Coon mačka. Od HCM-a mogu oboljeti mačke od 6 mjeseci starosti pa nadalje. Simptomi se međutim najčešće javljaju u životinja srednje dobi. Nešto češće obolijevaju mužjaci negoli ženke.

Simptomi hipertrofične kardiomiopatije mogu biti različiti, a ovise prvenstveno o težini bolesti. Često se simptomi ne mogu opaziti dok bolest već nije dosta uznapredovala. Vlasnici mogu u početku eventualno primijetiti nešto ubrzanije disanje i/ili gubitak apetita. Kod nekih se životinja može naglo pojaviti paraliza stražnjih nogu zbog stvaranja tromba u lijevoj pretklijetki. Ovakvo stanje najčešće uzrokuje i dosta jaku bol. Dijagnoza se postavlja detaljnim kliničkim pregledom, rendgenskom snimkom (veličina srca) te ehokardiografijom (ultrazvuk srca).  Što se tiče liječenja, nažalost ne postoji lijek koji će promijeniti tok bolesti. U težim slučajevima bolesti ili kada je ljubimca potrebno hitno stabilizirati terapija se provodi i/v. U terapiji se primjenjuje kisik, fursemid (1-2 mg/kg tjelesne težine i/v ili i/m svakih 1 do 2 sata dok frekvencija bila ne padne ispod 40), analgezija,... Nakon što se stanje stabilizira, moguće je fursemid (diuretik) primjenjivati i p/o 1-2 mg/kg tjelesne težine 1-2 puta dnevno, te svi ostali lijekovi (npr. ACE inhibitor, ß-blokatori ili blokatori Ca-kanala,...).

Stoga, pridržavajte se svih trenutnih naputaka svojeg veterinara, sve dok se stanje kod ljubimca ne stabilizira. Za više informacija o ovoj problematici savjetujem Vam da se obratite na adresu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Klinika za unutrašnje bolesti, Zagreb, Heinzelova 55. Sama prognoza je dosta promjenjiva pa je teško predvidjeti kojom će se brzinom u pojedinom slučaju bolest razvijati. Što se tiče prehrane, mačke s HCM-om trebale bi jesti hranu koja sadrži male količine soli kako bi se spriječilo pretjerano zadržavanje soli i vode u organizmu. U nekim slučajevima preporučuju se i dodaci prehrani poput taurina i karnitina.


Od medicinskih hrana koje su prilagođene određenim zdravstvenim problemima, u slučaju Vašeg ljubimca mogli bi koristiti Hill's k/d i l/d. K/d hrana namijenjena je mačkama s kroničnim bubrežnim oboljenjem te srčanim poremećajima dok se l/d preporučuje kod bolesti jetre i ranih stadija srčanih bolesti. Hill's k/d postoji kao dehidrat u pakiranju od 1,5 kg ili kao mokra hrana u vrećicama od 85 grama ili konzervama od 156 grama. L/d hrana također dolazi kao dehidrat u pakiranju od 1,5 kg te u konzervama od 156 grama. Navedenu hranu možete naći u svim našim ljekarnama. Prijava zlostavljanja životinja se podnosi nadležnoj veterinarskoj inspekciji - Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, Veterinarski ured Grada Zagreba, Utinjska 40, Zagreb ili Komunalnom redarstvu Grada Zagreba, Zagreb, 01/610-1566.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr