Povratak

Infekcije gornjih dišnih puteva u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 3 god. Kad je bio manji redovito smo ga cijepili, dok nije otišao od kuće i nije ga bilo cijelu godinu. Kad se vratio kastrirali smo ga, a u međuvremenu smo ustanovili da ima mačji rinotraheitis, barem je tako veterinar rekao, iako nije obavljao nikakve pretrage. Sa strane na usnici ima nešto slično herpesu, nekad mu je je dlaka nakostriješena i to samo po sredini. Čim malo duže boravi vani, uhvate ga napadaji kašlja, kao da ima hunjavicu i to traje par sekundi. Inače normalno jede, obavlja nuždu, nema temparaturu. Veterinar mu je dao injekciju Convenia i još neke dvije, Corsodly za usta i Virolex kremu. Njemu to još  uvijek  nije  prošlo,  a  liječimo ga već 1-2 mjeseca. Čini  mi  se da  možda  nije

dobro dijagnosticirana bolest pa me zanima Vaše mišljenje, da li postoji jos kakva slična bolest sa ovim simptomima i kako ju liječiti? Puno, puno Vam hvala!
Doris

O: Convenia je lijek kojem je djelatna tvar cefovecin, ß laktamski antibiotik, namijenjen uglavnom za liječenje kožnih infekcija u pasa i mačaka.

Infekcije prednjih dišnih puteva u mačaka uzrokuju, osim herpesvirusa (koji je uzročnik mačjeg rinotraheitisa), također i pikornavirusi brojnih serotipova, koji uzrokuju slične simptome (konjuktivitis - često jednostran, iscjedak iz nosa, kihanje, depresiju, gubitak apetita, otežano disanje te oštećenja sluznice, tzv. ulcere po jeziku i tvrdom nepcu).

U mačaka se javlja i mačja influenca, uzrokovana virusima koji je prema biološkim svojstvima vrlo sličan čovječem entero- i rinovirusu. Kihanje je prvi početni znak, a prati ga iscjedak iz očiju i nosa. On postane gnojan i stvara kraste oko očiju i nosa. Kraste na nosu uzrokuju glasno disanje pa životinje dišu na usta.

Sljedeći su reovirusi - blaga bolest s fotofobijom (preosjetljivošću na svjetlost), konjuktivitisom, upalom zubnog mesa, depresijom, rijetko iscjetkom iz nosa te groznicom.

Zatim, mogući uzročnik je i Chlamidya, koja uzrokuje kihanje, slinjenje, suzenje, iscjedak iz očiju, povremeno kašalj, groznicu.

Detaljnije informacije o liječenju i tijeku bolesti mačjeg virusnog rinotraheitisa možete pročitati ovdje. Također, potrebno je aplicirati i velike doze vitamona B i C.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr