Povratak

Iscjedak iz nosa i krastica ispod nosa mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Mačić je star sada skoro četiri mjeseca. Već duže vrijeme nalazim mu krasticu tik ispod nosića. Nisam htjela dirati jer sam mislila da će krastica otpasti sama. Kako se to nije dogodilo, odlučila sam je maknuti ja. Međutim, ta krastica se ponovo pojavila i nakon nekog vremena zaključila sam da je to iscjedak iz nosića. Ne izgleda to ništa strašno, tek milimetar do tri, kao neka tanka crtica ispod nosa. Tamne je boje stvarno izgleda kao neka krastica, a ne kao iscjedak. Kako to već traje oko dva mjeseca, zatražila bih vas savjet i mišljenje što bi to moglo biti. Taj iscjedak se stvara samo ispod iste nosnice. Sama njuškica mace izgleda zdravo, mačić nema nikakvih problema. Veterinar je rekao da to nije ništa, ali to već traje prilično dugo.
Molila bih za vaše mišljenje.
Hvala, Antonela


O: Moguće da je riječ o jednostranom nosnom iscjetku koji iritira kožu ispod nosa zbog stalnog vlaženja, može biti nakupljanje prljavštine na mjestu gdje postoji iscjedak ili se mačić možda ozlijedio i negdje ogrebao.

Pretragu dišnog sustava započinjemo pretragom nosa. Prvo treba ustanoviti postoji li iscjedak. Ako postoji donji rubovi nosnica su vlažni od neznatne količine serozne tekućine koju luče žlijezde nosne sluznice, a kroz nazolakrimalni kanal pridolazi joj i mala količina suza. patološki iscjedak iz nosa najčešći je produkt upale pojedinih dijelova dišnih prohoda, no može se raditi i o raspalom tkivu, krvi, slini, hrani i vodi.

Kod pretrage iscjetka treba najprije utvrditi da li navire iz jedne ili obiju nosnica. Jednostrani iscjedak znak je oboljenja nosa ili nosnih nusšupljina na jednoj strani, dok se obostrani iscjedak javlja u slučaju kada proces od kojeg iscjedak potječe leži u ždrijelu, jednjaku, želucu, grkljanu, dušniku ili bronhima te obostranih bolesti nosa i sinusa. Količina kod blagih kataralnih procesa na sluznici je mala.

Savjetujem Vam da perete nisić (vatica i topla voda ili Optiseptyl kapi koje imaju u sebi borne vode) jer ako je riječ o iscjetku i prljavštini moći ćete to oprati.

Podižite mačiću opću otpornost vitaminima u tabletama (npr. Beaphar Top 10 ili Anivital Feli Imun) te u pasti (npr. Newborn Immunoboost ili Pfizer VMP).

Ako se krastica i dalje nastavi stvarati, savjetujem Vam da ga odvedete veterinaru koji će mačića pregledati i postaviti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr