Povratak

Izbirljiva maca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva mačića, ženku staru 7 mjeseci i mužjaka starog 6 mjeseci. Sterilizirani su. Primijetila sam da je ženka postala jako izbirljiva; uopće više ne želi jesti kupljenu mačju hranu iz konzerve, ali kada osjeti miris domaće kuhinje, poludi i neda nam mira, čak pojede i grašak ili neko povrće, ako joj damo, a o mesu da i ne govorim. Kada im napunim zdjelice, ona samo ponjuši mokru hranu i preseli se na zdjelicu sa suhom hranom. Mačak, naprotiv, ne voli baš domaću hranu nego jede samo ovu iz konzerve. Može li to biti neki poremećaj kod mace? Do prije mjesec dana jela je normalno, ali sada kupljenu hranu ne jede, čak smo probali i vrstu hrane promijeniti (whiskas umjesto darling), ali nema promjena. Tihana

O: Mačke mogu biti izrazito izbirljive. Ponekad odbijaju određene vrste mesa ili drugih namirnica, dok je u nekih to odbijanje vezano uz konzistenciju hrane. Tako neke vole kuhanu ili meku hranu iz konzerve dok druge prednost daju dehidratu. Pojedine mačke su spremne gladovati danima dok ne dobiju hranu koju žele.

Izbirljivost može ukazivati na bolesti desni ili zuba i smanjen osjet okusa i mirisa, a može biti i znak većeg broja bolesti.

Stoga dobro promatrajte Vaše ljubimce, te ako primijetite odstupanja od uobićajenog ponašanja (npr. oprezno uzimanje hrane, otežano žvakanje i sl.) ili promjene u konzistenciji izmeta, mršavljenje, gubitak sjaja ili neurednu dlaku, te slabost i nezainteresiranost za okolinu, svakako odvedite mačku na pregled.

Što se tiče izbora hrane, u prodavaonicama Pet centra možete odabrati za Vaše mace cijeli niz gotovih vrsta hrane različitih okusa i konzistencija, a također i prilagođenih macama s posebnim prehrambenim potrebama; mi ćemo Vam u tom izboru vrlo rado pomoći savjetom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr