Povratak

Iziritirano i natečeno oko

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačić je imao neugodan susret sa smrdljivim martinom, koji mu je vjerojatno špricnuo otrov u oko, nakon čega je mačak iziritirano oko sam sebi do krvi izgrebao. Bili smo kod veterinara i dobio je mast: chloramphenicol (Krka). Veterinar kaže da je to samo iritacija i da će proći uz pomoć masti. Oko mu je jako nateklo pa me zanima mogu li još što učiniti.
Hvala, Dunja

O: Konjunktivitis je upala očne spojnice unutar kapka (konjunktive). Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. 

Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija. Bistar, bezbojan iscjedak obično ukazuje na fizičku ili alergijsku iritaciju. Iritacija ili infekcija potiču povećano stvaranje zaštitne sluzi. U slučaju ako je prisutna bakterijska infekcija radi se o gnoju, a iscjedak iz oka je žuto-zelen.

Od mnogobrojnih oboljenja očnih spojnica u životinja, najčešće se javlja njihova upala tzv. conjunctivitis, koji može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Uzroci su najčešće mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća), zatim kemijska sredstva (kiseline i lužine), te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije, rjeđe gljivice i neki drugi mikroorganizmi. Osim navedenog, takvo stanje mogu uzrokovati i nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije (osobito alergije na pelud raznih biljaka), a konjunktivitis je često samo jedan od popratnih simptoma nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (štenećak, influenca, upala pluća, angina itd.). Kao teži oblik javlja se upala očnih spojnica koju prati sluzavo-gnojni iscjedak i pri kojoj je nerijetko promijenjeno i opće stanje životinje (povišena temperatura tijela, slabiji apetit itd.). Najblaži oblik ovog oboljenja je tzv. kataralni konjunktivitis pri kojem upalni proces zahvaća samo površinski sloj sluznice. Na taj način često počinju i drugi puno teži i češći oblici upala očnih spojnica. Sluznice očnih spojnica u ovom slučaju su zažarene i prokvašene, otečene, pojačano je suzenje, a prisutan je i bistro-sluzavi iscjedak. Životinji smeta svjetlost. Bolest može potrajati 2-3 tjedna, a ukoliko se ne liječi, onda može prijeći u tzv. kronični oblik kojeg prate promjene težeg stupnja.

Budući da za upotrebu u veterini za liječenje očiju nije registriran niti jedan preparat, koriste se humani lijekovi (Chloramphenicol mast, Tobrex mast i kapi, Sulfasol kapi, Maxidex mast i kapi...). Kod aplikacije masti treba paziti da vrh tube ne dodiruje sluznicu. Za kapi je karakteristično da se brzo eliminiraju iz oka i lako se primjenjuju kod malih životinja. Kod upale je poremećena barijera krv-očna vodica, pa je smanjen prolazak lijeka i treba produžiti zadržavanje lijeka što se postiže primjenom masti. Kod primjene masti duži je kontakt lijeka i tkiva, manje lijeka ulazi u suznonosni kanal i sigurnija je stabilnost lijeka.

Mast za oči nanosi se 3-4 puta na dan kroz barem 5 dana u spojničku vrečicu oba oka. Lijek se aplicira tako da je mast potrebno istisnuti u oko, a ne oko oka ili na očne kapke. Mačića još neko vrijeme nakon aplikacije masti (barem 15 minuta) treba držati, kako mast ne bi kanđicama skinuli ili polizali. Dakle, lokalna terapija sa Chloramphenicol masti, u pravilu, trebala bi trajati minimalno pet dana. Kako niste naveli koliko dugo lokalno liječite s Chloramphenicol masti, a s obzirom da se težina bolesti razlikuje od slučaja do slučaja, nemoguće je procijeniti da li je došlo do komplikacija u slučaju Vašeg mačića. Svakako se što prije obratite svojem veterinaru kako bi procijenio stanje oka, te da li je došlo do komplikacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr