Povratak

Iznenadni gubitak apetita i naglo mršavljenje stare mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Drugarica ima mačku koja je stara preko 16 godina. Mačka je bila u izuzetno dobrom stanju sve do nedavno, kad je naprasno prestala piti vodu i jesti, i u nekoliko dana je skroz smršala. Napominjem da nije sterilizirana, ali nikad nije bila u kontaktu sa mačorom jer drugarica zivi u stanu u višekatnici. Molio bih vas za savjet, znam da je malo podataka. Je li moguće spasiti macu, uzevši u obzir njene godine i to što nije sterilizirana jer drugarica razmišlja o uspavljivanju mace? Neven

O: Razloge u iznenadnom gubitku apetita ljubimca, želji i mogućnost za uzimanjem

hrane ili/i vode moguće je pronaći u različitim zdravstvenim poremećajima, kao što su oboljenja usne šupljine, jednjaka i početnih dijelova probavna sustava, zarazne bolesti, tumorozne tvorbe, strana tijela,...

Najčešći problemi kod ljubimaca starije dobi su problemi sa zubima i desnima, zbog čega stariji ljubimci mogu postati izbirljivi ili izgubiti apetit. Ovdje bi se mogle spomenuti i različite virusne infekcije usne šupljine, strana tijela, tumorozne tvorbe, bolest desni, apscesi korijena zuba,... Također, i mnoge druge promjene koje mogu dovesti i do pojave poremećaja općeg stanja ljubimca ili boli mogu uzrokovati iznenadni gubitak želje za uzimanjem hrane i vode. Svako od gore navedena stanja iziskuje posjet veterinaru te prikladno liječenje.

Ovdje bih htio naglasiti i specifičnost situacije Vašeg ljubimca, situacije gdje starost ljubimca dodatno poziva na žurnost odlaska kod veterinara. Naime, stariji ljubimci su  podložniji bržem razvoju različitih bolesnih stanja i poremećaja, te je iz tog razloga uputno što hitnije reagirati i na takav način lakše i jednostavnije, postojeću situaciju, liječiti.

Poznato je da sa starošću dolazi i niz medicinskih stanja i promjena koje se donekle mogu usporiti ako se na vrijeme percipiraju te počnu liječiti. Iz tog razloga, uputno je voditi svog ljubimca i na češće kontrole kod veterinara te mu tako osigurati što bolju kvalitetu života.

U svakom slučaju, to Vam i savjetujem. Naime, Vaš veterinar će biti u mogućnosti, po pregledu ljubimca, s točnosti utvrditi trenutno zdravstveno stanje istog te mu na najprikladniji način i pomoći, odnosno, dalje Vas uputiti.

Više informacija o gubitku apetita ljubimca te metodama saniranja situacije možete pronaći i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr