Povratak

Izraslina na koži mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru godinu i dva mjeseca. Od malena živi u stanu, uopće ne izlazi. Nedavno sam primijetila da joj nedostaje mali pramenčić dlake na donjoj lijevoj strani vrata. Danas sam primijetila da se dosta češe i liže. Na dva mjesta joj sada nedostaje dlakica. Od tog češanja ima malu ranicu. Sa druge strane sam joj napipala kao krasticu, tu se ne češe. Stavila sam i  slike u prilog pa ako možete pogledati. Što bi to moglo biti i kako da se tretira?
Unaprijed zahvaljujem, Viktorija

O:  Na koži kućnih ljubimaca često se mogu pronaći različite novotvorevine.

Uzroci istih mogu se tražiti u različitoj etiologiji: virusna oboljenja, tumorozne tvorbe, ozljede tkiva, divlje meso,...

Papilomatoza je virusno oboljenje koje se manifestira bradavičastim izraslinama, na koži i sluznici. Uzročnik je dakle, papiloma virus koji pokazuje afinitet prema koži i sluznicama. Iako su papilomatoze različitih vrsta životinja morfološki slične, bolest kod svake vrste izaziva antigeno različit virus.

Papilomi (bradavičaste izrasline) najčešće se javljaju na području glave, vrata, prsa, trbuha i ekstremiteta, a osim navedenih izraslina životinja ne pokazuje neke druge simptome, odnosno drugih promjena nema.

Također, česte su i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

S obzirom da su infekciji podložni organizmi oslabljenog imuniteta (npr. jedinke izložene stresu, kvalitativno ili kvantitativno neuhranjenene jedinke), savjetujem Vam da mačku hranite nekom od premium ili superpremium hrana za mačke, kao i da uvedete u ishranu neki od preparata za jačanje imuniteta.

Pošto nije moguće, na temelju informacija koje ste naveli, uspostaviti točnu i sigurnu dijagnozu (dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike te pato-histološkog i serološkog nalaza), najbolje je mačku odvesti veterinaru na pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza i na osnovu toga provela primjerena terapija (odstranjivanje bradavica).

U Pet centru možete naći veliki izbor visoko kvalitetne hrane, kao i preparate namijenjene za jačanje imuniteta i podizanje opće otpornosti organizma. Jedan od njih je "Immunoboost" - bogat hranidbeni dodatak u pasti za peroralnu primjenu. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum, bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP, zatim tonik biljnih ekstrakata (kola, guarana), željezo. Doziranje je vrlo jednostavno za primjenu, a potrebna doza za pse je 2 ml paste, koja se ponovi za 5 sati nakon prvotnog doziranja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr