Povratak

Kada kastrirati mačku?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam muškog mačića kojem je tek 6 mjeseci. Živim u stanu i mačku ne puštam van. Mislim da još nije spolno sazrio, ali sam primjetila promjene u ponašanju. Sve češće mijauče i traži nešto po stanu. Još nije počeo štrcati urin pa ne mogu procijeniti da li mu je samo dosadno ili je vrijeme za kastraciju. Da li je sa 6 mjeseci moj mačak još premladi za kastraciju?
Hvala unaprijed! Jelena

O: Mačak spolno sazrijeva u dobi od pet do devet mjeseci, što znači da je Vaš mačić u pubertetu i za očekivati je da će početi označavati svoj teritorij.

To uključuje obilježavanje mirisom analnih žlijezda te zašpricavanje pojedinih istaknutih ili rubnih dijelova stana mokraćom. Što se mačak ranije kastrira, manja je vjerojatnost da će se ponašati na ovaj način. Ženke se počinju tjerati s produženim trajanjem dana, tako da očekivani porod bude u proljeće i ljeto kada hrane ima u izobilju. Mužjaci su stalno spremni za parenje. Mačka je sezonski poliestrična životinja, što znači da se tjera više puta godišnje, ovisno o duljini trajanja dana. Obzirom na navedeno, a ako se u blizini Vašeg stana nalaze ženke (ili ih mačak može nanjušiti), ovo bi mogao biti početak spolno uvjetovanog ponašanja.

Mačak u dobi od 6 mjeseci nije premlad za kastraciju, ali bi prije kirurškog zahvata bilo dobro da ga veterinar temeljito pregleda. Isto tako, bez obzira na način života, preporučam Vam da mačka prije zahvata cijepite protiv mačjih zaraznih bolesti.

Po operaciji, životinji bi trebalo dati lakoprobavljivu hranu za mačke u oporavku (npr. "a/d", "convalescence support" ili "high calorie").

Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Stoga bi bilo dobro da dnevni unos kalorija prilagodite težini mačka, odnosno da mu ponudite hranu niže energetske vrijednosti.

Pri odabiru ćemo Vam rado pomoći savjetom i dodatnim informacijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr