Povratak

Kada početi koristiti sredstva protiv buha?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kad je uputno početi koristiti sredstva protiv buha kod mačića? Naime, imam mačića starog oko dva tjedna, kojeg je kolegica pronašla na ulici, a kojeg sam udomila. Hvala na pomoći.
Pozdrav, Sandy Uran

O: Mačja buha vrlo je otporan insekt koju možemo naći na našim mačkama. Razvojni ciklus buha uključuje četiri stadija: jajašce, larva, kukuljica i odrasla buha. Jajašca su mala i bijele su boje. Kompletan ciklus od jajašca da odrasle jedinke varira od dva tjedna do osam mjeseci.

U pravilu, od dva dana do dva tjedna od jajašca se razvije odrasla buha. Larve su slijepe, izbjegavaju svjetlo, i potrebno joj je od jednog tjedna do nekoliko mjeseci da se razvije. Prolaze tri larvalna stadija. Njihov izvor hrane čini feces odrasle buhe, mrtve stanice kože, dlake i organski ostaci. Kukuljica sazrijeva u odrasli oblik, kad nakon pet do četrnaest dana odrasle buhe izlaze iz nje. Izlazak buhe iz kukuljice može potaknuti vibracija proizvedena kretanjem mačke ili čovjeka, toplina, buka, te ugljični dioksid (potencijalni obrok krvi). Ženke buha prosječno izlegu dvadeset jajašaca dnevno, te šestotinjak tijekom svog života.

Opisano je da sada oko 2000 vrsta buha. Najčešća domaća buha je ona mačja (Ctenocephalides felis). Odrasla mačja buha, za razliku od nekih drugih vrsta, ostaje na domaćinu. Odrasloj buhi potreban je svježi obrok krvi kako bi se razmnožavala. Kako su jajašca suha, glatke površine, lako otpadaju sa dlake mačke. Iako inače vidljiva, bijela jajašca je gotovo nemoguće uočiti na površinama kao što su tepih, posteljina ili travnjak, a to su mjesta gdje će jajašca ostati sve dok se ne razvije larva, tj. dok uvjeti nisu povoljni za njen razvitak (toplina, vlažnost).

U cilju uspješnog rješavanja infestacije buhama potrebno je mačku očistiti od buha, a istovremeno i Vaš dom. Češljevi za isčešljavanje buha mogu ukloniti samo 10 do 60% buha na mački. Šamponiranjem mačke uklanjate hranu za buhe (ljuskice kože i osušenu krv). Najdjelotvornija zaštita su sredstva protiv buha u obliku spot-on ili sprej preparata. Spot-on preparati su ektoparaziticidi za lokalnu primjenu, a djeluju na način da sprečavaju i suzbijaju invaziju buhama. Djelovanje im je oko mjesec dana. No, smiju se upotrebljavati na mačkama starijim od 8 tjedana (Frontline Combo Spot-on cat), 10 tjedana (Bayer - Advantage 40), te 12 tjedana (Frontline Spot-on cat).

U mačića starih dva tjedana možete upotrijebiti Fronline sprej - otopinu za vanjsku primjenu, Herba Max - ekološki antiparazitik kao dopuna antiparazitnom tretmanu.

Sve navedene proizvode možete pronaći u Pet centrima, uz stručnu pomoć naših veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr