Povratak

Kako pravilno othraniti male mačiće bez majke?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Pronašla sam 2 mala mačića stara oko 4 dana, hranim ih na dudicu mlijekom s 90% manje laktoze. Čitala sam da se u mlijeko može dodati malo žumanjka i šećera, je li to ok? Problem je u tome što, kada im poslije hranjenja masiram trbuščić vlažnom maramicom da potaknem obavljanje nužde, jedan mačić samo piški –je li to normalno? Mislite li da imaju šanse za preživljavanje? Marta


O: Hranjenje mačića zamjenskim mlijeko je potrebno kada mačka omaci previše mačića, ako dobije mastitis (upalu mliječnih žlijezdi) ili infekciju ili kada, nažalost, mačka strada i mačići ostanu čovjeku na brizi. Ako su mačići ostali bez majke, da li će preživjeti ovisi isključivo o čovjeku.

Ono što moramo osigurati mačićima je topao, čist, suh i siguran okoliš. Savjetuje se voditi dnevnik sa podacima o njihovoj dnevnoj težini, stupnju hidracije, pojavi stolice i ti podaci će nam govoriti kako mačići napreduju.

Za othranu mačića bez majke potreban je inkubator ili kutija koju ćemo grijati lampom. Naime, mačići još nemaju potpuno razvijen sustav termoregulacije i ovise o toplini kojom ih grije majka ili drugi mačići. Ako im je hladno neće moći dobro probaviti mlijeko i javit će se probavni problemi. Kutija s lampom je nephodna u prvih par tjedana života mačića jer oni ne drhću tako da ne možete sami procjeniti kad im je hladno. Također se može koristiti i grijaća prostirka (koju je najbolje smjestiti ispod same kutije umjesto u kutiju). Koji god oblik grijanja da odaberete, morate paziti da mačići u kutiji imaju i dio koje je s nižom temperaturom, da mačići mogu sami odabrati koji dio im paše. Kao podlogu stavite komercijalne upijajuće prostirke (npr. Karlie pelene) ili papirnati ručnik.

Trebat će nam i sljedeće: vata i gaza, vaga za vaganje, komplet dudica i bočica sa četkom za pranje (npr. Karlie, Camon).

Hranjenje na bočicu provodimo tako da primimo mačića i nježno mu stavimo bočicu u usta. Obratite pozornost da mačić siše i da se količina mlijeka u bočici smanjuje. Bolje je dati manje nego previše mlijeka. Mačić će prestati sisati kada je sit. Ne smije mu ići mlijeko na nos, ako se to dogodi provjerite da nije rupa na dudi prevelika. Temperatura mlijeka mora biti na tjelesnoj temperaturi mačke (38°C). Kod sasvim malih mačića čak je bolje u početku koristiti špricu (bez igle), običnu ili Camon brizgaljaku za hranjenje ili kapaljku.

Od rođenja do starosti 1,5 tjedan koristite špricu od 3 ml i hranite mačića svaka dva sata (najsigurnije je početi s 1 ml po obroku pa postupno povećavati dozu do maksimalno 10 ml po obroku kada su veći). Od 1,5 do 3 tj starosti koristite špricu od 6 ml i hranite svaka 3 sata. i iza 3 tjedna možete koristiti špricu od 10 ml i hraniti svaka 4 sata i početi polako dodavati hranu meku za mačiće od 3 tjedna do 2 mjeseca starosti (Royal canine Babycat).

Za mlijeko se preporuča koristiti komercijalna zamjenska mačja mlijeka (Dr. Clauders, Ebi-vet, Beaphar i Gimborn zamjenska mačkja mlijeka). Ukoliko nemate mogućnosti nabaviti zamjensko mačje mlijeko, možete ga napraviti kod kuće od mlijeka u prahu, vode i šećera, no bolji izbor bilo bi bilo koje humano adaptirano mlijeko za bebe (Hipp, Laktovit, Humana, Bebimil jedinica koje se napravi malo jače...)

Nakon svakog hranjenja potrebno je da mačić izbaci suvišan zrak iz želuca (podrigne). Držite ga okomito uz vas.

Preporučljivo je da mačić dobije 10 grama dnevno, ali sasvim je normalno da i dan dva stoji na istoj težini.

Sit mačić spavati će do slijedećeg hranjenja.

Mačić ima par čvrstih, žućkastih stolica dnevno ako je pravilno hranjen. Do 4. tjedna starosti nakon svakog hranjenja potrebno je nježno masirati i stimulirati analnu i genitalnu regiju vatom ili gazom navlaženom sa toplom vodom. To će potaknuti mačića da mokri i pokrete crijeva. Koža na trbuhu je vrlo nježna i treba paziti da je se ne iziritira. Mačić ne mora imati stolicu svaki dan, nekad može i preskočiti jedan dan. To je u redu sve dok mačić dobro jede, napreduje i mokri.

Potrebno je uvijek sa čistim rukama dirati mačića i bočica i dudica moraju biti čisti.

Mačićima se preporuča davati i Imunoboost pasta koja sadrži kolostrum (protutijela), dekstrozu, bakterije mliječno kiselog vrenja, vitamine A, D, E i B kompleksa te željezo.

Mekana i žuta stolica znači da mačić dobiva previše hrane ili da je ona prejaka. Tada treba razrijediti formulu oko 1/3 sve dok stolica ne postane normalna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr