Povratak

Kako ublažiti simptome paradentoze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me ima li kakvih preparata ili lijekova kojim bi se ublažili simptomi paradentoze kod mačke koja je stara 2,5 godine. Pri pregledu je veterinar utvrdio žute zube s naslagama kamenca i blagu upalu desni! Molila bih Vas ako mi možete nešto preporučiti.
Hvala,
Ivana.

O: Od medicinskih preparata koji se koriste u sanaciji usne šupljine koriste se Stomorgyl tablete.

Indikacije za davanje Stomorgyl tableta su infekcije uzrokovane aerobnim i anaerobnim bakterijama osjetljivim prema kombinaciji spiramicin-metronidazol, a posebno usne šupljine: stomatitis, gingivitis, periodontitis, halitosis (neugodan zadah iz usta), pyorrhea-gnojna upala zubnog periosta s progresivnom nekrozom alveola i gubitkom zuba, dentalni apscesi, sinusitis, infekcije obrazne stijenke nakon ozljede, upala ždrijela, tonzila itd. Stomorgyl tablete dolaze u tri pakiranja, ovisno o težini psa ili mačke, pa tako imamo Stomorgyl 2-gdje se daje 1 tableta dnevno na 2 kg tjelesne mase, Stomorgyl 10-gdje se daje 1 tableta dnevno na 10 kg tjelesne mase i Stomorgyl 20-gdje se daje 1 tableta dnevno na 20 kg tjelesne mase. Način izdavanja ovog lijeka je na veterinarski recept što znači da morate s macom na pregled u veterinarsku ambulantu gdje će veterinar nakon temeljitog pregleda propisati adekvatan lijek. Posebno za upalu desni (gingivitis) u prodaji imamo Gingisan dentagel koji sadrži klorheksidin-dezinfekcijsko sredstvo koje ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično djelovanje. Kod redovite primjene Gingisana smanjuje se stvaranje zubnog kamenca. Gingisan se nanosi 1-3 puta dnevno na zubno meso i usnice, a potrebno ga je umasirati prstom inajmanje 2 sata prije hranjenja.

Za higijenu usne šupljine u pasa i mačaka se koriste i Stomadhex bioadhezivne bukalne pastile iz kojih se postepeno oslobađa klorhexidin i nikotinamid (vitamin PP) koji se primjenjuje tijekom upalnog procesa u usnoj šupljini. Pastila se postavlja na unutrašnju stranu obraza gornje čeljusti u nivou drugog pretkutnjaka (premolaris). Preporučuje se primjena Stomadhex-a tijekom 10 dana.

Osim gore navedenoga, u našim dućanima možete nabviti i Hill'sovu hranu Feline Oral Care Adult koja ima poseban raspored vlakana i veće granule i na taj način omogućuje da zub uđe u svaki komadić hrane. Poseban raspored vlakana čisti zubne površine te vlakna skidaju nakupine plaka, pigmenta i kamenca sa zubne površine, a ta hrana  takođerpomaže kod neugodnog zadaha iz usta. Oral care hranu za mačke nudi i Royal Canin.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr