Povratak

Kašalj i čvorići na vratu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka koji je star 6 godina i često kašlje a u predjelu vrata mu se pojavljuje nešto kao čvorovi i iz njih izlazi tećnost. Inaće nema problema, normalno jede i pije tekućinu. Unaprijed hvala, Nenad

O: Kašalj predstavlja refleksnu reakciju sluznice dišnog sustava. Svakom kašlju potrebno je ustanoviti i liječiti uzrok. Kašalj je vrlo neugodan za pacijenta, a isto tako i za vlasnika. Uzroci kašlja mogu biti vrlo različiti, a dijelimo ih u nekoliko osnovnih kategorija: upalne bolesti, neoplazije, kardiovaskularne bolesti, alergije, traume i parazitarna oboljenja.

Povremeni kašalj je preduvjet za normalno disanje, kao zaštitni mehanizam čišćenja dišnog sustava, kojim se uklanjaju sitne čestice (bakterije, virusi, čestice zagađenja), pa i veća strana tijela.

Postoji nekoliko vrsta kašlja:

- Faringealni ili ždrijelni kašalj (neproduktivan, suh, javlja se najčešće kao posljedica upale sluznice nosa, tonzila, bolesti kardiovaskularnog sustava, iritacije nakupljenih dlaka u probavnom i dišnom sustavu, parazita,...)
- Laringealni ili grkljanski kašalj (sluznica je zbog upale otečena i otežan je protok zraka, najčešće nastaje kao posljedica alergija, zaraznog rinotraheitisa, pneumonije itd.; produktivan je, prati ga gusti sluzavi sekret).
- Kašalj zbog stranog tijela (manje strano tijelo otputuje niže i smjesti se u bronhijima, dok veće zatvori dišne puteve i može ugroziti život)
- Alergijski kašalj (posljedica alergijskih bolesti dišnog sustava, reakcija na različite alergene itd.)

Kod svakog kašlja, potrebno je utvrditi i liječiti uzrok, a po potrebi primijeniti i simptomatsku terapiju. Antibiotici se primjenjuju kada se utvrdi da je kašalj posljedica bakterijske infekcije. Kašalj koji je produktivan liječi se sekretoliticima i ekspektoransima koji olakšavaju iskašljavanje, kašalj alergijske prirode liječi se uz antibiotike i kortiko preparatima. Ako se ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok kašlja tada se primjenjuju antitusici (sredstva za umirenje kašlja) koji djeluju na centar za kašalj u produženoj moždini i sekretolitici (sredstva za otapanje upalnog sekreta).

Čvorove koje navodite, zbog nedostatka dodatnih informacija, teško je diferencirati. Naime, na koži se mogu pojavljivati pustule (prištići ispunjeni gnojem), papule (prištići ispunjeni upalnim stanicama), apscesi (nakupine gnoja u novostvorenoj šupljini), fistule (patološki kanali bez tendencije zaraštavanja) ...

Pregledom oboljele životinje, Vaš veterinar će ustanoviti da li su prisutni i neki drugi simptomi osim kašlja i čvorića, koje navodite. Osnovni dio pregleda pacijenta koji kašlje jest auskultacija pluća, srca kao i područja iznad bronha i dušnika. Obično je to dovoljno da bi se usmjerilo ka dijagnozi odnosno prognozi oboljenja. U nekim slučajevima potrebna je daljnja obrada pa se rade laboratorijski nalazi krvi, rtg pluća ... Starost pacijenta može usmjeriti u samom začetku jer je vjerojatnost veća da će se maligna bolest kao i kardiovaskularni problem sresti kod stare životinje, dok kod mlađih češće srećemo infektivne i parazitarne bolesti.

U svakom slučaju, kašalj koji traje duže od 24 sata svakako je dobar razlog za posjet veterinaru. Nastojte zapamtiti koliko učestalo vaš ljubimac kašlje, a oslušnite ga malo i po noći kako biste znali da li kašlje i kad sasvim miruje.

Pregledom kože i dlačnog pokrova moguće je točno utvrditi što je uzrokovalo promjene na koži kod Vašeg ljubimca. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr