Povratak

Kastracija-da ili ne?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem i molim vas za savjet. Naime, imam mačku staru pet godina. Kada je bila mala (oko 6-7 mjeseci) imala je prvo tjeranje i tada smo joj dali nekakvu hormonsku terapiju, koju smo ponovili još jedan put nakon šest mjeseci. Nakon toga se nije tjerala oko dvije godine. Poslije te dvije godine se počela tjerat otprilike svkih šest mjeseci, a kako ide starija sve češće se tjera (svako 2-3 mjeseca sada) i period tjeranja traje sve duže. Budući izlazi vani, parila se po svom nahođenju (znam to sigurno jer sam je vidjela), ali nije nikada imala mačiće. Nedavno je slomila nogu, pa smo je vodili na operaciju u Šibenik i za dva tjedna treba ponovo ići pod anesteziju da joj izvade šipku.

Mnogi me savjetuju da je usput i kastriramo. Meni se čini nemoguće da mačkama takav zahvat ne remeti životni entuzijazam jer hormoni ne djeluju samo na libido, već i na mnoge druge procese koji su bitni (kako za našu-ljudsku, tako i mačju) vitalnost. Ne znam zašto ne može imati mačiće (lako moguće zbog te hormonske terapije) i stvarno ne znam šta je gore: da se muči s tim uzaludnim tjeranjima ili da je podvrgnem toj operaciji za koju se bojim da će joj biti još jedno mučenje u ovom prisilno uljuđenom životu.

POMOZITE! Eto, molim vas da mi date neki savjet i telefon kakvog stručnjaka s tog područja. Macu (Om) sam našla na ulici, tako da nisam sigurna koja je vrsta, ali po fizonomiji bi se reklo da je "egipatski Mao", prava je lovica, nabrijana, živahna, uvijek u nekoj igri ili akciji i voljela bi da takva i ostane. Šta da radim? Unaprijed hvala, Anamarija.

O: Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i sterilizacija mačke. Činjenica je da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani. Sterilizacija ženki se, s veterinarskog stajališta, preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina. Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači, da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. Makar, ni to nije pravilo pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj, pa se mačka može tjerati i neprekidno. One imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Ciklusi tjeranja mačke sezonski obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu. Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana.

Sterilizacijom se uklanjaju žlijezde koje proizvode hormone estrogen i progesteron odgovorne za stimulaciju i kontrolu spolnog ciklusa, a imaju i značajnu ulogu tijekom graviditeta. Vrlo često se u svrhu kontrole spolnog ciklusa u mačaka pribjegava upotrebi hormona (FSH, hCG, GnRH), no u praksi se pokazalo kako se nerijetko javljaju posljedice upravo kakve ste opisali u Vaše mačke. Najčešće je trajno poremećena funkcija jajnika, što znači da je poremećena i hormonska regulacija spolnog ciklusa, te je vjerojatnost začeća i održavanja gravidnosti svedena na minimum. Osim navedenog, s vremenom će promjene na jajnicima biti izraženije, pa će sterilizacija biti jedina metoda liječenja. No, za detaljniji uvid u stanje i funkciju jajnika i razine hormona potrebne su dodatne kliničke pretrage (UZV pretraga, pretraga krvi,...). Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

Rezultat sterilizacije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žljezdi, te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi.

Sam postupak obavlja se u općoj narkozi. Iz tog razloga Vam savjetujem da sterilizirate Vašu mačku prilikom nadolazeće operacije kako ne bi njezin organizam nepotrebno opterećivali anestezijom, a s obzirom na hormonalni poremćaj prisutan u Vaše mačke, s vremenom bi iz zdravstvenih razloga bilo potrebno učiniti sterilizaciju. Kod ženki je operacija nešto kompliciranija, jer su maternica i jajnici smješteni u trbušnoj šupljini, zbog čega je potreban rez na trbuhu i nakon zahvata postoje konci koje će vaš veterinar izvaditi kad rana zaraste; zato se mačke malo duže oporavljaju. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu: Eukanuba Hairball Indoor Cats, Hill's Indoor Cat ili Royal Canin za sterilizirane mačke. Sve navedene hrane Vašim će ljubimcima pružiti sve potrebne prehrambene sastojke za što kvalitetniji i dulji život. Sterilizacija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr