Povratak

Katarakta - zamućenje leće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam perzijskog mačka, kastriran je i star 13 godina. U zadnjih par mjeseci počele su mu se pojavljivati smeđe fleke na zjenici lijevog oka. Mačak se normalno ponaša, jede, pije vodu, nekada manje nekada više, igra se, spava, sve normalno kao i prije samo me brinu te fleke na oku. Unaprijed se zahvaljujem, Dubravko

O: Zjenica (pupilla) predstavlja otvor na šarenici kroz koji svjetlost pada na leću. Leća oka je složeni organ sastavljen od slojeva različitih indeksa loma. Pod kataraktom razumijevamo zamućenje leće koje nastaje zbog poremećaja u metabolizmu leće.

Leća prima hranu preko očne vodice koju luči cilijarno tijelo pa će zato i poremećaji u prehrani leće biti izazvani poremećajima u lučenju očne vodice ili njezine cirkulacije. Razlikuju se prirođene, juvenilne, senilne, simptomatske i traumatske katarakte.

Simptomatska katarakta nastaje kao posljedica različitih promijenjenih stanja u metabolizmu organizma. Ta zamućenja mogu nastati zbog niza poznatih i nepoznatih uzroka u organizmu (šećerna bolest, bolesti štinjače i nuzštitne žlijezde). Pri toj vrsti katarakta zamućenja nisu specifična po obliku, boji ni po mjestu, a progresivna su i redovito dovode do potpune neprozirnosti leće.

Staračka katarakta (c.senilis) pojavljuje se u kasnim godinama života, a promjene se mogu protumačiti regresivnim i degenerativnim promjenama na vlaknima leće koje su izazvane promjenama u cirkulacijskom sustavu. Zamućenja se razvijaju postupno, i to redovito na oba oka. Simptomi će osobito biti izraženi kada se radi o potpunom zamućenju leće i tada će biti maksimalno proširena zjenica oboljelog oka. Boja zamućenja može biti bijela kao mlijeko, sivkastobijela, te žućkastobijele do smeđe boje, kada se radi o lažnoj katarakti (cataracta spuria), nastaloj zbog sinehija šarenice s prednjom lećnom plohom.

Budući da je zamućenje leće izazvano koagulacijom bjelančevina i da je proces ireverzibilan, terapijski pokušaji nemaju učinka. Kirurško liječenje katarakte svodi se na uklanjanje leće. Operacija je indicirana prilikom juvenilnih i senilnih katarakta i to kada je sačuvan zjenični refleks. Pri djelomičnom zamućenju leće moguće je da vid bude u određenoj mjeri omogućen poslije operativnog proširenja zjenice.

Vaša mačka je u ozbiljnoj dobi i svaki operacijski zahvat koji uključuje opću anesteziju nosi određeni rizik. Koliki je taj rizik procjenjuje se kliničkim pregledom općeg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biokemijske pretrage).

Obratite se Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta kako bi učinili sve potrebne pretrage te dobili bolji uvid u prognozu operativnog zahvata Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr