Povratak

Količina hrane i raspored obroka mačića / Tjelesna težina i procjena gojnog stanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 8 mjesec i ima 5,5 kg. Na dan dobije 2 vrećice mokre hrane i kao međuobrok brikete i nešto malo ljudske hrane. Zanima me da li ga dobro hranim i da li bi mu trebala promjeniti marku hrane jer od kada je bio mače jede samo Whiskas. Da li je on pretil za svoju starost, normalno se igra, trči, spava svaki dan...
Unaprijed hvala, Valentina

O: Želudac mačića vrlo je malen i hranjenje treba započeti sa četiri do pet obroka dnevno. Do šest mjeseci taj broj se smanji na dva do tri.

Whiskas junior hrana u vrećici sadrži sve potrebne hranjive tvari pa će mu od četiri mjeseca na dalje jedna vrećica biti sasvim dovoljna za jedan cjelovit i ukusan obrok.

Iako već izgledaju kao odrasle mačke, mačići još uvijek rastu "iznutra". Whiskas junior mora ostati osnovna hrana sve dok ne napune godinu dana jer hrana za mačiće sadrži više masnoća i bjelančevina. Veće pasmine, poput Maine Coona i Norveške šumske mačke jedu junior hranu do godinu i pol.

U dobi od šest mjeseci on već može pojesti četiri Whiskas junior vrećice. Naravno, ukoliko kombinirate sa suhom junior hranom, mokre hrane dajete manje.

U dobi sa deset mjeseci već se pomalo može kombinirati hrana za odrasle mačke sa onom za mačiće. Npr. za glavne obroke možete mu dati dvije vrećice Whiskas junior hrane, a neka mu tijekom dana u zdjelici bude dostupno malo Whiskas suhe hrane za odrasle, da može grickati kad ogladni.

Konačna tjelesna težina odrasle Abesinijske mačke iznosi 2-4 kg, Sveta Birma 4,5-5 kg, domaća dugodlaka mačka 3,5-4,5 kg, domaća kratkodlaka 3,5-4,5kg, maine Coon 6-7 kg, Norveška šumska mačka 6-11kg i Perzijska 4,5-5. Težina mačke može značajno varirati unutar iste pasmine pa savjetujem da pitate svog veterinara za optimalnu težinu Vašeg ljubimca, tj. veterinar će procijeniti gojno stanje. Ukoliko se ljubimac nije udebljao, već je optimalnog gojnog stanja za svoju dob, znači da je sve u redu.

Od ljudske hrane možete mu dati samo kuhanog mesa: piletine, govedine i ribe.

Ukoliko mu poželite ponuditi hranu još kojeg drugog proizvođača, pozivam Vas da dođete u naše trgovine gdje je dostupan veliki izbor hrane premium i superpremium kvalitete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr