Povratak

Konjuktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Naš mačak, star oko 10 mjeseci, ima velikih problema s očima! Ispočetka je izgledalo kao prehlada i oči su mu suzile. Sve je počelo prije dva dana, a danas mu se stanje pogoršalo. Naime oči su mu napola zatvorene i na jedno oko malo krvari, upaljene su mu! Nismo išli kod veterinara. Šta da radimo i može li to biti zarazno za druge životinje? Irena

O: Kod mačaka se često pojavljuje konjuktivitis. Konjunktivitis je upala očne spojnice unutar kapka (konjunktive), koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu kapka. Karakterizira ga otečenje i crvenilo (zažarenost) konjuktive.

Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem.

Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija. Bistar, bezbojan iscjedak obično ukazuje na fizičku ili alergijsku iritaciju. Iritacija ili infekcija potiču povećano stvaranje zaštitne sluzi. U slučaju ako je prisutna bakterijska infekcija radi se o gnoju, a iscjedak iz oka je žuto - zelen (purulentan).

Od mnogobrojnih oboljenja očnih spojnica u životinja, najčešće se javlja njihova upala tzv. conjunctivitis, koji može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Uzroci su najčešće mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća, ozlijede oka u borbama mačaka), zatim kemijska sredstva (kiseline i lužine), te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije (najčešće Chlamydia), rjeđe gljivice i neki drugi mikroorganizmi. Osim navedenog, takvo stanje mogu uzrokovati i nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije (osobito alergije na pelud raznih biljaka), a konjunktivitis je često samo jedan od popratnih simptoma nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (zarazni rinotraheitis, mačja influencainfluenca, virus mačje imunodeficijencije, atipični oblik peritonitisa-krvarenje iz oka i konjuktivitis, calicii virus, upala pluća, angina itd.). Kao teži oblik javlja se upala očnih spojnica koju prati sluzavo-gnojni iscjedak i pri kojoj je nerijetko promijenjeno i opće stanje životinje (povišena temperatura tijela, slabiji apetit itd.). Najblaži oblik ovog oboljenja je tzv. kataralni konjunktivitis pri kojem upalni proces zahvaća samo površinski sloj sluznice. Na taj način često počinju i drugi puno teži i češći oblici upala očnih spojnica. Sluznice očnih spojnica u ovom slučaju su zažarene i prokvašene, otečene, pojačano je suzenje, a prisutan je i bistro-sluzavi iscjedak. Životinji smeta svjetlost. Bolest može potrajati 2-3 tjedna, a ukoliko se ne liječi, onda može prijeći u tzv. kronični oblik kojeg prate promjene težeg stupnja.

Rijeđe se javljaju upale drugih dijelova oka. Kseroftalmija je upala rožnice i kapaka zbog nedostatka vitamina A. Episkleritis je upala površnih, a skleritis dubokh dijelova bjeloočnice. Takva upala je opasna zbog mogućnosti pucanja (perforacije) ovojnice očne jabučice.

Konjunktivitis je upala očne spojnice, a karakterizira ga otečenje i crvenilo (zažarenost) konjunktive. Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, uz mogućnost prominiranja trećeg očnog kapka.

Konjuktivitis se dijagnosticira kliničkom (oftalmološkom) pretragom, a po potrebi uzima se i bris za mikrobiološku pretragu. Vrlo je bitno otkriti da li se konjuktivitis javio samostalno ili kao popratni simptom neke druge bolesti. O tome i ovisi terapija, koja može biti simptomatska, odnosno lokalna ili sustavna.

Savjtujem Vam da mačku što prije odvedete veterinaru, kako bi se na vrijeme postavila dijagnoza i započelo sa terapijom, te izbjegle komplikacije, koje često završavaju trajnim oštećenjem vida, pa i gubitkom oka. Ako mačka nije cijepljenja, također Vam savjetujem da nakon izliječnja, u dogovoru sa svojim veterinarom obavite vakcinaciju protiv mačjih zaraznih bolesti, a ako mačka izlazi vani i protiv bjesnoće. Dok se maca ne oporavi, hranite je medicinskom hranom za oporavak od Royal Canina convalescence support, Hills a/d ili Eukanuba high calorie.

Ukoliko je uzrok konjuktivitisu zarazna bolest ili neka druga infekcija zaraznog karaktera, postoji mogućnost da obole i druge mačke. Zarazne bolesti zajedničke su svim životinjama iz porodice mačaka i ne prelaze na pripadnike druge vrste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr