Povratak

Konjunktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me o kojoj bolesti se radi kod moga 2 g. starog mačka, koji se dosta skiće i tuče s drugim mačkama, a dosta je divlji i nemoguće ga je odvesti veterinaru. Prije oko dva tjedna počele su mu suziti oči. Tražili smo savjet veterinara i rekli su nam da mu kapamo oči i dajemo antibiotike. Nakon nekog vremena jedno oko se otvorilo i bolje je, no drugo izgleda strašno, najprije se vidjela neka žuta kugla izbačena izvan oka, a sada izgleda kao da cijelo oko izlazi van. Izgleda kao da će ostati bez toga oka. Strah nas je da se to ne napravi i na drugom oku i zanima nas koja je to bolest, jer takve simptome nisam vidjela u opisu mačjih bolesti. Zahvaljujem na odgovoru i puno pozdrava! Marica 

O: Konjunktivitis je upala očne spojnice, a karakterizira ga otečenje i crvenilo (zažarenost) konjunktive. Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, uz mogućnost prominiranja trećeg očnog kapka.

Uz navedene simptome, često se javlja i iscjedak, koji je u blažim oblicima bolesti serozan (oko pojačano ''suzi''), a u nešto težim mukozan (sluzav), mukopurulentan (sluzavo-gnojan) ili purulentan (gnojan).

Razlikujemo akutne i kronične oblike bolesti.

Prema uzroku, dijelimo ih na :
1. virusne (npr. mačji herpesvirus)
2. bakterijske (vrlo često javljaju se infekcije uzrokovane Chlamydiom)
3. mehaničke (iritacije, ozljede oka ili strana tijela u oku)

Bolest se dijagnosticira kliničkom (oftalmološkom) pretragom, uz eventualne dodatne pretrage (bakteriološku i mikološku).

Konjunktivitisi se mogu liječiti lokalno, aplikacijom antibiotskih masti ili kapi, a ukoliko se radi o težim slučajevima, liječenje je sustavno, aplikacijom antibiotika ili protuupalnih lijekova.

Ponekad se dešava da životinja dobro odreagira na terapiju, uslijedi poboljšanje, no čim se prestanu davati lijekovi, simptomi se vrate, a ponekad i pogoršaju.

Kako bi se izbjeglo ponavljanje bolesti, bilo bi najbolje uzeti materijal (bris) za bakteriološku pretragu, kako bi se napravio antibiogram, a prema njemu odredila i točna terapija.

Isključivo prema opisu bolesti nije moguće postaviti neku konkretnu dijagnozu, stoga bih Vam savjetovala da mačka odvedete na pregled kod veterinara koji će tek na osnovu oftalmološkog pregleda (i po potrebi, dodatnih pretraga) moći zaključiti o čemu se točno radi.

Ukoliko ste u mogućnosti, savjetovala bih Vam da mačka odvedete na pregled na Veterinarski fakultet, na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, kod dr. Pirkića, specijaliste oftalmologa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr