Povratak

Kožna bolest i deformacija vrata mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sijamsku macu mesec dana staru. Jako je mršava, ima izraženi stomak i po telu joj izlazi nešto kao da joj "puca" koža. Ima deformaciju vrata u desnu stranu. Molim Vas da mi odgovorite šta da preduzmem jer se veoma plašim za macino, kao i za sopstveno zdravlje. Unapred zahvalna, Sandra

O: Koža je mački prva linija obrane, koja onemogućava štetnim mikroorganizmima ulazak u organizam.

Stoga je, zajedno s dlakom, sklona brojnim poremećajima.

Na kožnu bolest kod mačke ukazuje: češanje, gubitak dlake, promjene pigmentacije, vidljive otekline, upala, nabori, suho prhutanje i kraste, vlažna površna i dublja oštećenja kože. Većina oblika kožnih bolesti karakterizirana je mnoštvom tih kliničkih znakova.

Do prhutanja, nastanka krasti i dubljih defekata kože dovode sljedeći uzroci: gljivične infekcije, bakterijske infekcije kože (piodermija), šuge uzročnikom iz roda Cheyletiella, lišmanioze, toplina, kemijske tvari i opekline od sunca, imunoloških bolesti, virus boginja.

O promjenama koje se mogu pojaviti na koži mačaka pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Gljivična infekcija ili dermatofitoza (npr. mikrosporoza) dlake i dlačnih folikula najozbiljijnije je oboljenje jer je zoonoza. U usporedbi s drugim mačkama, dermatofitoze su češće kod dugodlakih. Mačke mogu biti i asimptomatski nosioci, što znači da šire uzročnike, ali same ne pokazuju nikakve kliničke znakove infekcije. Gljivična infekcija obično ne izaziva svrab, ali se stvaraju kraste, koje mačka liže i češe te se stanje sekundarno može zakomplicirati bakterijskom infekcijom.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrova nemoguće je točno utvrditi što je uzrokovalo promjene na koži kod Vaše ljubimice. Simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena. Kako bi iskljičili mikrosporozu (zoonoza), savjetujem Vam posjet veterinaru koji će na temelju pretraga kože dijagnosticirati bolest i primijeniti odgovarajuću terapiju.

Uzrok deformacije vrata Vaše mace je najvjerojatnije povreda. O potonjem je opisao kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

No, kako navedeni simptom može biti i rezultat urođene mane (primjećuje se već od rođenja), razlikovanje, a prema tome i preporuka prognoze i eventualne terapije, ovisi o nalazu pregleda RTG-snimkom u veterinarskoj ambulanti.

Svakako bi macu, ukoliko niste, trebalo "očistiti" i od crijevnih parazita (npr. Banminth pastom - Pfizer), zatim, ponuditi neku od navedenih visokoenergetskih hrana za brži oporavak od nastalog stanja. Ukoliko maca nije sposobna sama uzimati hranu, možete je hraniti na špricu ili čak sondom (svakako u dogovoru sa Vašim veterinarom). Ukoliko navedene metode ne poluče željenim rezultatom, preostaje nadoknada tekućine i hrane infuzijom kod veterinara, uz injekcionu vitaminsko-mineralnu potpornu terapiju.

Na tržištu se nude i specijalne medicinske hrane za brži i kvalitetniji oporavak Vaše mace:

- Eukanuba High Calorie u konzerviranom obliku
- Hills a/d u konzerviranom obliku
- Royal Canin Convalescence support u obliku praha i u mokrom (mesnatom) obliku te Recovery pašteta.

Svakako imajte na umu da bolest, ako se na vrijeme dijagnosticira i liječi, u pravilu ne ostavlja značajne posljedice na organizam mačke te Vam savjetujem da ipak svoju ljubimicu što prije odvedete veterinaru, kako bi se otkrio pravi uzrok njezinog stanja te joj se pružila pravovremena i adekvatna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr