Povratak

Krastica ispod brade mačka - ogrebotina ili kožno oboljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: U prošlu nedjelju na mačku (mužjaku) starom 11. mjeseci ispod vrata uočila sam ''kao ranicu''. Pretpostavljam da se ogrebao na teglu od cvijeća ili ogradu na balkonu. Mačka nikada nije bila izvan stana. Nije kastriran. Primjećujem da se mačak ne grebe i ne češe po ranici. Molim vas pomoć oko eventualnog savjeta koju kremu il prašak da kupim kako bi mogla ranica zacijeliti.

U privitku šaljem fotografiju.

Pozdrav, Rajna

O: Krastica nakon ogrebotine predstavlja dio procesa zaraštavanja kože. Prekidom kontinuiteta kože organizam počinje sanirati oštećeni dio do potpunog zatvaranja defekta. Krastice potom otpadaju.

Moguće je da je Vaša maca ogrebena, ali moguća su i kožna oboljenja kao znak početka  parazitarnih i gljivičnih oboljenja.

Gljivična oboljenja obično su karakterizirana ispadanjem dlake i pojavom tipičnih ljuskica na koži, a zahvaćeno je područje obično zacrvenjeno. Ponekad se zbog intenzivnog svrbeža jave i sekundarne infekcije zahvaćenog mjesta, a zbog iritacije kože može se stvoriti krasta. Bolest se dijagnosticira Woodovom lampom ili uzimanjem uzorka (sa promijenjenog mjesta) za mikološku pretragu, a liječi se odgovarajućim antimikoticima.

Kako ne biste nagađali što se konkretno događa s Vašom mačkom, preporučila bih Vam da je svakako odvedete na pregled kod veterinara koji će postaviti dijagnozu, a po potrebi odrediti i adekvatnu terapiju.

Ako se radi o krastici nastaloj ogrebom, potrebno je tretirati antibiotskom kremom, ali ako se radi o gljivicama potrebno je koristiti antimikotik kremu ili otopinu (Canesten, Plimycol).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr