Povratak

Krastice ispod očiju - promjena pigmenta, demodikoza ili gljivično oboljenje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam mačku staru 6 mjeseci i zadnjih par dana primjetila sam čudne "krastice" ispod očiju, crne su boje i daju se teško ukloniti. Nažalost, nisam uspijela primjetiti da li joj suze oči, ali nakon što ih uklonim pojave se opet, pretpostavljam nakon spavanja. Inače, mačka do sad nije cijepljena pa se bojim da nije nešto ozbiljno u pitanju.
Hvala,
Iva

O: Za sigurnu dijagnozu bilo bi najbolje mačku odvesti na pregled kod veterinara.

Naime, isključivo na temelju kliničkog pregleda životinje te dodatnih pretraga (bakteriološka, mikološka, parazitološka) može se sa sigurnošću reći o čemu se radi, budući se vrlo često događa da se slični simptomi javljaju kod etiološki različitih bolesti.

Prema navedenim simptomima (krastice ispod očiju) teško mi je zaključiti o čemu bi se točno moglo raditi, stoga ću Vam navesti neke od najčešćih problema.

Mačke svijetle ili žute dlake ponekad obole od promjena pigmenta koje liče na male crne mrlje, uglavnom su veličine do 9 mm. Obično se nalaze na ustima, nosu, desnima i očnim kapcima, a ovo stanje se naziva "lentigo simplex". Uglavnom se događa da ove ''pjege'' nastanu i nestanu, a zatim se ponovno pojave. Sa starenjem se povećava broj i veličina pjega. Ovo stanje nije opasno po zdravlje životinje i ne zahtijeva liječenje.

Demodikoza je parazitarna bolest koja se kod mačaka javlja mnogo rjeđe nego kod pasa. Uzročnik je šugarac, Demodex cati. Promjene se obično javljaju kod mačaka svih dobi i pasmina, ali najčešće kod sijamskih mačaka. Bolest se obično javlja u dva osnovna oblika - lokaliziranom i generaliziranom. Kod lokaliziranog oblika promjene se uglavnom nalaze oko očnih kapaka, oko ušiju, na glavi i vratu. Prisutan je svrbež, dlaka ispada, a koža može biti zacrvenjena ili se ponekad stvore krastice (kao posljedica češanja). Generalizirani oblik obično je posljedica neke druge bolesti koja djeluje imunosupresivno, stoga zbog pada imuniteta dolazi i do pojave demodikoze. Demodikoza se dijagnosticira pretragom strugotina kože parazitološkom pretragom. Liječi se odgovarajućim antiparaziticima.

Gljivična oboljenja obično su karakterizirana ispadanjem dlake i pojavom tipičnih ljuskica na koži, a zahvaćeno je područje obično zacrvenjeno. Ponekad se zbog intenzivnog svrbeža jave i sekundarne infekcije zahvaćenog mjesta, a zbog iritacije kože može se stvoriti krasta. Bolest se dijagnosticira Woodovom lampom ili uzimanjem uzorka (sa promijenjenog mjesta) za mikološku pretragu, a liječi se odgovarajućim antimikoticima.

Kako ne biste nagađali što se konkretno događa s Vašom mačkom, preporučila bih Vam da je svakako odvedete na pregled kod veterinara koji će postaviti dijagnozu, a po potrebi odrediti i adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr