Povratak

Kristali u mokraćnom sustavu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam domaću macu, ženku staru 14 mjeseci, koja je prije mjesec dana počela gubiti na težini. U tom periodu je izgubila 500 g i sada je teška 2.5 kg. Sterilizirana je prije 4 mjeseca. Često traži hranu, ali jede manje nego ranije. Uglavnom jede gotovu hranu za mace i ponekad bareno meso. Osim što gubi na težini do prije par dana nije imala nikakve druge simptome, raspoložena je, igra se, dlaka joj je sjajna. Prije 3-4 dana počela je češće mokriti po malo i poslije izlaska iz posipa se nervozno liže. Danas sam nosila urin na analizu i utvrđeno je da ima dosta tripl-fosfata.  Veterinar mi je rekao da ću joj morati promijeniti hranu i da će se tako vjerojatno riješiti problem kristala, ali mi nije rekao zašto slabi.

Je li moguće da gubi na težini zbog prisutstva kristala ili možda ima još neki problem? Da li je hrana dovoljna da bi se riješio problem s kristalima? Ana

O: Najčešći kristali u mačaka su struviti (tripelfosfat) ili kalcij-oksalati. Ponekad mogu biti prisutni kristali više od jedne vrste minerala.

Kod struvita većina mokraćnih kamenaca nastaje u mjehuru. U rizične skupine spadaju:

- mlađe mačke - do 5 godina starosti
- preteške/predebele mačke
- nedostatan unos vode u organizam
- manja kiselost urina (> pH 6,5)
- ponekad infekcija urinarnog trakta bakterijama koje proizvode ureazu, posebice stafilokoki
- bitan je i način života u zatvorenom prostoru
- držanje većeg broja mačaka, a nedovoljno wc-a

Kalcij-oksalatni kamenci se najčešće javljaju kod starijih mačaka - preko 7 godina starosti, te se češće javlja kod perzijske, burmanske i himalajske mačke.

Manji struvitni kamenci se mogu otopiti adekvatnom medicinskom hranom koja sadrži malo magnezija i fosfora, kontrolira bjelančevine koje ograničavaju amonijak, a gornja granica pH urina mora biti 5,9 - 6,1 (više kisela mokraća). Naravno, uz medicinsku hranu je potrebno provoditi odgovarajuču antibakterijsku terapiju. Kod kalcij-oksalatnih kamenaca je potrebno kirurškim putem ukloniti kamence, a macu nastaviti hraniti medicinskom hranom u kojoj su kalcij i vitamin D kontrolirani, sadrži topiva vlakna, dovoljno fosfora i piridoksina, te je dodan kalij-citrat, a gornja granica pH urina mora biti 6,6 - 6,8 (manje kisela mokraća).

Medicinsku hranu za mačke za otapanje struvita u Pet centar trgovinama možete nabaviti čak od nekoliko proizvođača: Hill's Prescription diet s/d, Royal canin Urinary i Eukanuba Struvite urinary formula. Također takva medicinska hrana dolazi u dehidriranom i konzerviranom obliku, te u vrećicama za mačke (komadići mesa). Uz medicinsku hranu je kontraindicirano davati bilo kakve mačje poslastice, kuhanu hranu i sl., jer se narušava kiselost mokrače i tada nije moguće otopiti struvitne kamence.

Umanjena volja za hranom ili oslabljen apetit je opći simptom bolesti i obično se javlja zajedno s drugim općim simptomima, a to su: groznica, povišena temperatura, omamljenost itd. Apetit je smanjen kod svake ozbiljnije organske bolesti, a naročito kod oboljenja želuca, crijeva, jetre, kod akutnih zaraznih bolesti, septikemijskih stanja, poremetnji u mijeni tvari teže naravi i dr. Opstrukcija donjih mokraćnih puteva mokračnim kamencima može biti bolna i uzrokovati disuriju ili otežano ili bolno mokrenje.

 Gubitak apetita kod Vaše mace može biti uzrokovan mokraćnim kamencima, ali to jedino može dijagnosticirati Vaš veterinar nakon obavljenog veterinarskog pregleda i temeljito uzete anamneze, te drugih dijagnostičkih metoda (morate sami napomenuti prilikom pregleda životinje).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr