Povratak

Krv u mokraći nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja maca stara 14 mjeseci sterilizirana je jučer. Otkad se potpuno probudila iz narkoze potpuno normalno se ponaša: jede, trči, igra se... no u mokraći sam primjetila par kapljica krvi i zanima me je li to normalno? Reagira li samo tijelo na šok ili je to razlog za brigu?
Hvala,
Maja

O: Nakon sterilizacije mačke, u mokraći ne bi smjelo biti krvi. Najčešće je krv u mokraći vezana za bolesti mokraćnih puteva.

Hematurija ili krv u mokraći može biti posljedica traume, teže upale mokraćnog trakta (infekcija u bubrezima, mokraćnom mjehuru ili mokraćovodu), bubrežnih kamenaca u mokraćnom mjehuru ili otrovanja kumarinskim rodenticidom (otrov za štakore).

Otrovanje kumarinskim rodenticidom možemo odmah isključiti budući da maca jede i vesela je, a i krvarila bi iz svih prirodnih otvora.

Ovisno i o antibiotiku koji je maca dobila nakon sterilizacije, mokraća može promijeniti boju jer se pojedini antibiotici u visokoj koncentraciji izlučuju mokraćom npr. Cefalexin.

Bolesti donjih mokraćnih puteva zahvaćaju mokraćni mjehur i mokraćnicu, a kod mačaka se očituju čestim mokrenjem manjih količina urina ili mačka pokušava mokriti i zauzima stav kao da mokri, ali jednostavno ne uspijeva. U mokraći se tada nalazi krv ili mačka mokri samu krv. S vremenom mačka postaje apatična, gubi apetit, povisi joj se tjelesna temperatura i može nastupiti uremija (nakupljanje ureje u krvi).

Krv u mokraći se može javiti i kod bubrežnih bolesti.

Svakako macu što prije odvedite veterinaru kako bi je pregledao i otkrio pravi razlog pojavljivanja krvi u njezinoj mokraći. Nemojte da Vas moj odgovor preplaši, jer sve dok je maca vesela, ima apetit i dobru probavu - nije ništa zabrinjavajuće, ali je potrebno na vrijeme reagirati kako ne bi došlo do pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr