Povratak

Krvarenje na usta i uginuće mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imali smo mačića starog 8 dana. Bio je najveći, najjači. Bio je s mačkom u kući, u svojoj kutiji na slami. Mačku smo puštali van. Do jučer ujutro je sve bilo normalno. Odjednom je prestao jesti, samo je spavao. Popodne smo mu probali dati malo mlijeka na špricu. Ni to nije htio. Počeo je jako sliniti, nije mogao držati glavicu ni hodati više. Zijevao je, cvilio i činilo se kao da se bori za zrak ili da će povraćati. Zvali smo veterinara i rekao nam je da ga samo ostavimo s mačkom i da ga ujutro odnesemo stručnjacima. Nakon sat vremena mu je počela izlaziti krv na usta i uginuo je. Prije dva dana na isti način uginuo je još jedan mačić. Molimo Vas, što se dogodilo i kako bismo to mogli ubuduće spriječiti? Hvala, Tina

O: O mogućim uzrocima uginuća mačića pisala sam detaljnije ovdje.

Krvarenje na usta (hematemesis) može biti povezano sa jednjačkim, želučanim ili oštećenjem sluznice gornjih dijelova tankog crijeva, zatim s koagulopatijama (poremetnjama u zgrušavanju krvi) te gutanjem krvi iz dijelova koji nisu povezani da probavnim sustavom (usta, dišni sustav...). Posljedica krvarenje je anemija i zbog nje otežano, tj. plitko disanje. Životinje su slabe i blijede.

Uzroci su najčešće antikoagulansi u otrovu za glodavce, nesteroidni protuupalni lijekovi, kortikosteroidi, želučanocrijevni čir, upala jednjaka, paraziti, hemoragična upala želuca i crijeva. Moguće je i trovanje teškim metalima. Trauma glave također može dovesti do krvarenja iz usta, kao i upala pluća.

Liječenje se provodi rehidracijom te uspostavljanjem acido-bazne ravnoteže (intravenozne ili potkožne infuzije), aplikacijm preparata za zaustavljanje krvarenja i poticanje grušanja krvi, sredstvima protiv povraćanja i administracijom lijekova, nakon ustanovljavanja primarnog uzroka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr