Povratak

Kupanje mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog dvije i pol godine. Kućni je mačak i pošto ne voli kupanje nismo ga previše mučili time (kupali smo ga, pa recimo, jednom mjesečno). Prije tri mjeseca jako se razbolio i nakon završetka liječenja pčcela mu je užasno padati dlaka, na nekim mjestima nije je ni imao. Onda sam kupila Friskies-Neutral pH šampon za mačke i okupala ga njime te se opadanje dlake vidljivo smanjilo. Kupam ga duže od mjesec dana svaki tjedan (pa čak i svakih 5 dana) i zanima me da li je to možda previše? Koliko se često mačka smije kupati i može li to utjecati na njegovo zdravlje? Naime, od kad ga kupam tim samponom dlaka mu se lijepo oporavila, više ne pada i izgleda prekrasno. Hvala, Martina

O: Koža je organ koji u životinja čini prvu liniju obrane time da onemogućava štetnim mikroorganizmima ulazak u organizam. Koža mačke ima dva sloja: epidermis i bazalni sloj. Ispod njih se nalazi dermis. Svaki omotač korijena dlake povezan je sa žlijezdom lojnicom koja izlučuje loj, uljnu tvar koja dlaci daje sjaj. Specijalizirane žlijezde lojnice oko anusa i između prstiju mogu stvarati feromone ili spolne mirise. Druge specijalizirane žlijezde lojnice na obrazima i usnama pomažu u obilježavanju predmeta. Na koži se nalazi fiziološka mikroflora (različiti mikroorganizmi) koji su vitalno važni za njizino zdravlje.

Često kupanje uz upotrebu šampona moglo bi isušiti zaštitni masni sloj kože i kao posljedicu imati cijeli niz problema. Dobro je da koristite preparat namjenjen mačkama, ali dovoljno bi bilo da životinju okupate 2-3 puta godišnje. Svakodnevno koristite četku kako bi uklonili odbačenu dlaku i nečistoću, a masažom ćete blagotvorno djelovati na cirkulaciju kože.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr