Povratak

Kvrga ispod čeljusti mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mače staro oko dva mj. Primjetila sam da mu je na vratu tj. ispod donje čeljusti narasla kvrga debljine palca, izgleda više kao neki mjehurić. Mače je jako zaigrano i ne pokazuje baš da ga boli. Možete li mi reči što bi to moglo biti i što da poduzmem? Unaprijed hvala. Andrea

O: Promjena koju opisujete mogla bi biti kožna cista, apsces ili hematom, a nastala mehaničkim (udarac, ogrebotina, porezotina,...) ili mikrobiološkim uzročnicima. Ovo su najčešće promjene na koži koje rezultiraju vidljivim uzdignućima kože, a rjeđe je uzrok neki od tumora.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su bakterijske etiologije, zatim gljivične, no mogu biti i sterilni. Najčešće nastaju kao posljedica mehaničkog ozlijeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom.

Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je, a može biti i bolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska), ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Zatim, s obzirom na lokaciju promjena koje opisujete treba spomenuti i sialocele. Navedeno je nakupina sline ispod kože na vratu ili donjoj vilici. Nastaje na način što slina curi van slinskog kanala koji je oštećen ili mehanički ili drugom bolešću. Rezultat je proširenje ispod kože. Sialocele su bezbolne, mekane i na dodir fluktuiraju. Obično su nepomične ispod kože. Sialocele ne predstavljaju životnu opasnost, ali ih se mora liječiti jer vrlo rijetko prolaze same od sebe, a s vremenom mogu narasti iznimne veličine.

Na žalost, jedina stvar koju Vam mogu preporučiti je da macu odvedete na pregled kako bi se točno utvrdilo o kakvoj patološkoj kožnoj tvorevini se radi te poduzela ciljana terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr