Povratak

Kvrga na trbuhu mačića - pupčana hernija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tjedan dana sam dobila 2 mačića stara 2 mejseca koji su do tada bili s majkom. Na jednom sam primjetila neku krvrgicu na mjestu gdje je bila pupčana vrpca. U ovih tjedan dana ta kvrga mu se povećala. Nema nikakve rane ni crvenila, kvrga je mekana i kad se mačić ispruži kvrga kao da se prividno malo smanji. Sad je otprilike veličine nokta na malom prstu i kad mačić normalno stoji, bude ispupčena kao balončić. Mačić normalno jede, igra se, na njemu se ne vide nikakvi znakovi bolesti, jedino me zabrinjava ta kvrga. Drugi mačić je nema. Unaprijed zahvaljujem,

Željka

 

O: Prema Vašem opisu, mačić vjerojatno ima herniju.

 Hernija najčešće predstavlja uvrnuće trbušnih stjenki kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena dijelovima crijeva, dijelom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva.

 

U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna (postranih otvora u mišićju) ili preponska te skrotalna (u mošnjama).

 

Hernija može biti prirođena i stečena te vanjska i unutarnja. Hernija, također,  može biti reponibilna i ireponibilna. To znači da se u pojedinim slučajevima sadržaj hernialne vrećice može povući natrag u trbušnu šupljinu, a ponekad ostaje uklješten u hernijalnom prstenu. U hernijalnu vrećicu se mogu spustiti i dijelovi crijeva te se u tom slučaju razvijaju po život opasne promjene.

 

U mačića je česta pojava pupčane hernije. Etiologija ove hernije je nasljedni faktor ili rezanje pupkovine oštrim predmetom preblizu trbušne stijenke od strane vlasnika. Sadržaj hernije može se reponirati ili ne, odnosno kada mačića okrenemo na leđa, prstom se može/ne može ugurati sadržaj ponovno u trbušnu šupljinu. Pupčana hernija vidljiva je kao mala izbočina na sredini trbuha. Zbog neformiranog i nezatvorenog pupčanog prstena, kroz njega se mogu provući dijelovi crijeva, dio nekog od trbušnih organa ili komadić masnog tkiva, a ta tvorevina smjesti se u potkožju.

 

U posve mladih životinja i u malih hernijalnih otvora može se očekivati i spontano izliječenje. U veterinarskoj praksi se provode i konzervativne metode obrade ovakvog stanja, ali kao trajno rješenje većih otvora preporuča se radikalna herniotomija.

Preporučam Vam da mačića svakako odvedete na pregled, kako bi veterinar postavio točnu dijagnozu i preporučio Vam eventualnu daljnju obradu. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr