Povratak

Liječenje epilepsije kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam mačka starog 2,5 godine koji boluje od epilepsije. Naime, pronašla sam ga još kao mačića na ulici pretučenog, neka žena ga je pretukla bocom. Uzela sam ga i odvela veterinaru, ali 2 dana poslije počeli su napadi za vrijeme kojih se on jako grči, slini i ponekad pomokri. Veterinar je dao dijagnozu epilepsije. Također je i slijep. Napadaji se javljaju svaki dan po nekoliko puta i većinom su vrlo jaki pa ga uvijek ga pridržavamo i jako ga iscrpljuju. Dnevno mu dajemo 5 mg apaurina, ujutro i navečer po 2,5 ali to očito nije dovoljno. Također sam primjetila da mu se tokom dana par puta naglo poveća temperatura, čitavo tijelo mu gori pa mu stavljam hladne obloge.

Pod tom temperaturom napadaji se odmah jave. Iako je prije išao na pijesak, poslije kastracije više ne ide, kao da je izgubio tu naviku. Ne ostavljamo ga ni 1 min samog jer su mu napadaji iznenadni, česti i izrazito jaki, tako da je teško i njemu i nama, ali uspavljivanje ne dolazi u obzir. Molila bih vas da mi pomognete, da li postoji kakav drugi lijek, kakva druga terapija, bilo što da mu bude bolje?
Hvala, Lucija i Rendži

O: Nervni poremećaji ili konvulzije su fizička manifestacija nekontrolirane električne aktivnosti mozga. Zbog brojnih uzroka konvulzija, tretman kojim se kontrolira ovakav napad je relativno limitiran.

Najčešće korišteni antikonvulzivni lijekovi u mačaka su phenobarbital i diazepam, te kalij bromid (KBr).  Diazepam (apaurin) je benzodiazepinski pripravak sa širokim područjem djelovanja. Djeluje anksiolitički, hipnosedativno, miorelaksirajuce i antikonvulzivno putem specifičnih benzodiazepinskih receptora u mozgu. U terapiji mačaka kao inicijalni lijek se koristi phenobarbital. Kalij bromid se koristi u slučajevima kada su napadi rijetki i blažeg oblika. Za navedene lijekove postoje i odredene kontraindikacije, te se njihovo korištenje provodi isključivo pod nadzorom veterinara. Lijekovi koji se koriste u terapiji i prevenciji epileptičkih napada u pravilu se daju pojedinačno, ali ako je indicirano pojedini se mogu i kombinirati.

Epilepsija je kronični neurološki poremećaj, karakteriziran pojavom sporadičnih napada - kratkotrajnih epizoda abnormalne motoričke i psihičke aktivnosti. Primarna ili idiopatska epilepsija je ona čiji je uzrok nepoznat. Sekundarna ili simptomatska epilepsija javlja se kao posljedica patoloških procesa u mozgu, koji ometaju njegovu normalnu funkciju (encefalitis, tumori mozga, toksini).

Tijek i prognoza epilepsije ovise o etiološkom faktoru kojeg je ponekad teško otkriti, kao i od stupnja oštećenja stanica središnjeg živčanog sustava koje je teško identificirati. Prognostički nepovoljno se procjenjuju svi oni slučajevi kada napadi idu jedan za drugim, sve su učestaliji, a vremenski razmaci izmedu dva napada sve se više skraćuju. Obrnuto, prognostički su povoljniji oni slučajevi kada su epileptiformni napadi kraći, slabijeg intenziteta, a vremenski razmak između dva napada se povećava. Zbog toga epilepsiju treba pratiti i svaki epileptiformni napad evidentirati po razmaku i trajanju, kao i intervalu nastanka.

Do povišene tjelesne temperature dolazi djelovanjem određenih endogenih faktora na centar za temperaturu koji se nalazi u središnjem dijelu mozga (hipotalamus). Obzirom na podatke koje ste naveli, povišenje tjelesne temperature u uskoj je vezi s osnovnom bolesti Vašeg mačka.

Glavni cilj u liječenju epilepsije je uspostavljanje normalnog života za životinju s potpunom kontrolom nad napadima, bez nuspojava. No, vrlo često je navedeno gotovo nemoguće postići, stoga je realniji cilj smanjivanje broja i jačine epi-napada bez nuspojava davanih lijekova. Kako biste smanjili broj i intenzitet epi-napada, svedite stres na minimum, te dodajte u prehranu visokokvalitetne vitaminsko mineralne preparate ili mačka hranite nekim od superpremium programa gotove hrane za mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr