Povratak

Maca mokri na posteljinu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu staru 3 godine. Sterilizirana je s 8 mjeseci i inaće koristi pijesak za vršenje nužde i dosad nije bilo problema. Međutim, u zadnjih mjesec dana popiškila mi se na posteljinu nekoliko puta, te na jastuk ... uz to, redovno vrši malu nuždu u svoj pijesak. Nekoliko puta sam je ulovila trenutak prije i odnijela u posudu s pijeskom, ali nije naučila lekciju. Zanima me koji je eventualni uzrok tomu, je li posrijedi inat ili možda neki poremećaj? Kako to mogu spriječiti jer je poprilično neugodno? Inaće, živi u stanu i ne ide u prirodu. Hvala, Josipa

O: Mačke su vrlo čiste i uredne životinje koje lako i brzo nauče koristiti mačji WC.

One imaju prirodnu potrebu za skrivanjem i zatrpavanjem svog izmeta i mokraće, a za to najradije biraju pjeskaste ili zemljane podloge.

Dakle, Vaša maca je već "savladala gradivo", te ne vjerujem da ju nešto s tim u vezi dovodi u nedoumicu.

Vrlo vjerojatno Vam mačka želi uputiti poruku u smislu negodovanja ili straha. Strah u životinja može biti racionalan ili iracionalan. Moguće je da se osjeća ugroženom, da se boji odvajanja ili je neki Vaš postupak ocijenila kao udaljavanje.

Pokušajte se sjetiti detalja vezanih uz početak ovakvog načina ponašanja.

Ponekad mačke odbijaju vršiti nuždu u WC u kojem je izmet ili mokraća, pa ne bi bilo loše da joj osigurate još jedan takav WC koji će možda radije izabrati.

Ukoliko se mačka nastavi ponašati na ovaj način, privremeno joj ograničite kretanje. Time ćete je jednostavno onemogućite da mokri na Vašu posteljinu. Osim toga, možete koristiti sprejeve odbojnog mirisa koji će odvratiti mačku od prostora i površina koje želite zaštititi. Pomoći će i sprejevi privlačnog mirisa koji se nanose na mačji WC. Ovakvi sprejevi su u stalnoj ponudi Pet centar trgovina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr