Povratak

Maca mokri van kutije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovana doktorice, imam macu staru godinu dana, nije sterilizirana, inače jako zaigrana i vesela. Od sredine prosinca se tjera i primjetila sam da se popiški po dvosjedu i trosjedu bez nekog razloga. Pijesak joj čistim svaki drugi dan, koristimo hobby cat (kritaliće), ima zatvorenu kutiju i na odvojenom mjestu. Zanima me dali njezino uriniranje po kauču ima kakve veze s razdobljem tjeranja ili je možda razlog u nećem drugom. Molim Vas da mi napišete ako znate neki način kako da rješim taj problem.
Unaprijed zahvaljujem,
Željka

O: Pretpostavljam da je Vaša maca ženka, pa ću Vam pisati o spolnom ciklusu u ženki.

Mačke su sezonski poliestrične životinje, a ovulacija je inducirana koitusom, no postoje i podaci koji govore da je u nekih mačaka ovulacija moguća i spontano, izazvana vizualnim podražajem ili feromonima. Spolni ciklus , ako nije došlo parenja, ponavlja se svakih 1-2 tjedna, ukoliko su mačke izložene svjetlosti 12-14 sati. Ukoliko se količina dnevne svijetlosti smanji anestrus će se prolongirati.

Mačke postaju spolno zrele, odnosno prvi spolni ciklus javlja se između 6. i 12. mjeseca, mada se u nekih mačaka dešava već i u 4. mjesecu života. Kada će tjeranje nastupiti ovisi i o fotoperiodu, odnosno, o dužini dnevnog svijetla, te o općem stanju i razvoju mačke. Prema tome, mačke ne bi trebale biti plodne u razdoblju od listopada do prosinca, iako ni to ne mora biti pravilo. Smatra se da bi mačke trebale biti mase minimalno oko 2-2,5 kg da bi postale spolno zrele.

Spolni ciklus dešava se u nekoliko faza: proestrus, estrus, postestrus, diestrus i anestrus.

Proestrus se javlja samo u nekih mačaka, a većina ulazi u estrus, nakon anestrusa, poestrusa ili diestrusa. Pa , je u većini mačaka estrus prva faza koja se javlja. Proestrus traje 1-2 dana, mačke se trljaju glavom i vratom o vlasnike ili predmete, ali u ovoj fazi ne dozvoljavaju parenje.

U estrusu mačke dozvoljavaju parenje, uvijaju leđa, trljaju glavom i vratom, pomiče rep u stranu i zauzima karakterističan stav za parenje. U ovoj fazi glasno mijauču i dozivaju mužjake, apetit se smanjuje , a mogu ga i potpuno izgubiti. U 36 sati estrusa, a neke mačke se za to vrijeme pare i po 20-30 puta. U mačaka estrus traje 2-19 dana, no u onih koje se nisu parile estrus je kraći i traje oko 6 -7 dana. U ovoj fazi sve mačke nemoraju ovulirati niti ostati gravidne.

Slijedi faza postestrusa ili interestrusa kod mačaka koje nisu ovulirale, te se nakon regresije folikula ciklus ponavlja. Mačke koje su ovulirale također nemaju vidljiv metestrus, zbog razvoja žutih tijela, koji se razvijaju pred kraj estrusa, pa nakon estrusa, pa je u takvih mačaka slijedeća faza diestrus.

Znači diestrus je faza spolnog ciklusa koja slijedi nakon estrusa u mačaka koje su ovulirale. Diestrus u gravidnih mačaka traje 60 dana, a u ne gravidnih oko 40 dana.

Anestrus je pojava izostajanja ciklusa koji se javlja u mačaka koje su izložene prirodnom svijetlu tokom čitave godine. Kod takvih mačak izostaje spolna aktivnost od listopada do prosinca.

Mokrenje može biti vezano za spolni ciklus, ali i ne mora nužno. U mužjaka je karakteristično obilježavanje urinom, dok u ženki se to puno rijeđe javlja. Vaša maca se nije parila, dakle ciklus se kod nje konstantno ponavlja. Ako nemate namjeru macu pariti i imati potomstvo, savakako Vam savjetujem da razmislite o kastraciji.

Što se tiče uriniranja, obratite pozornost na konzinstenciju, boju, miris urina, te na primjese krvi i sluzi. Ukoliko primjetite promjene u boji ili mirisu urina, te primjese sluzi i krvi, ili da maca zauzima karakterističan stav za vrijeme mokrenja, te joj je samo mokrenje učestalo i bolno, svakako se obratite veterinaru. U tom slučaju može se raditi o oboljenjima mokraćnog trakta, pa i bubrega, što zahtjeva adekvatnu terapiju. Ukoliko se odlučite na kastraciju, u našim trgovinama možete se savjetovati sa kolegama veterinarima o prehrani kastriranih mačaka kako biste izbjegli prekomjerno nakupljanje tjelesne mase, te o prehrani Vaše mace ukoliko se radi o oboljenju mokraćnih puteve, koja je u tom slučaju od izuzetne važnosti tijekom liječnja i nakon terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr