Povratak

Mačak grize i grebe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 2 godine. Stalno grize i grebe sve što se miče. Shvaćam da je zaigran jer je još mlad, ali njegove ogrebotine nekad znaju biti vrlo bolne. Kada će mačak prestati i smiriti se. Moja prijateljica ima mačka starog 1 godinu i on je smiren i ne grebe. Zašto su tako različiti (oboje su muškog spola)? Hvala, Kristina.

O: Kako je ovakvo ponašanje mačaka bolno iskustvo, pokušajte imati na umu da mačke ništa ne rade bez razloga. U pravilu, vrlo su predvidljiva bića, a agresivno grizenje i grebanje je uzrokom i posljedicom poremećaja ponašanja. Inače, grebanje i grizenje je potpuno normalno ponašanje za mačke.

Već dok su mačići uče gristi i grebati i ono predstavlja vrlo važan dio njihova razvoja. Najvažniji oblik igranja u većine mačaka uključuje grizenje i grebanje, no kod nekih su mačaka žrtve ili druga mačka, igračka ili čovjek koji se nađe u blizini. Jedno od najvažnijih pravila pri igranju sa mačkom je ne naučiti je da je ljudska ruka igračka.

Postoji nekoliko načina da je odučite od ovakvog ponašanja: skratite nokte mački, jasno i glasno uzviknite "Joj!" kad vas zagrebe ili ugrizne, a kad primijetite da ste privukli pažnju mačke, polako (nikako naglo) izvucite ruku iz bolnog "zagrljaja". Zatim, možete ga uhvatiti za šiju što je jedan od najučinkovitijih načina discipliniranja mačke jer pamti kaznu kao i izraz lica majke koja ga je u mladim danima učila što je dobro, a što loše ponašanje. Uhvatite ga čvrsto i gurnite prema podu, a istovremeno vičite "ne" čvrstim tonom glasa. U ovom položaju ga držite tri do četiri sekunde i pustite. Velika je vjerojatnost da će pobjeći i sakriti se negdje kako bi vratio dostojanstvo. Ovakvu lekciju će pamtiti dulje vremena. Zatim, jedan od načina je i preusmjeravanje njegove pažnje. Vrlo često, zaigrano grizenje i grebanje jednostavno je rezultat dosade Vaše mačke. Pružite mu 15-tak minuta aktivnog igranja s igračkama. Postoji još jedan od oblik ovakvog ponašanja - agresivno griženje koje se obično događa za vrijeme maženja, a zbog toga što se ne razumiju ili ignoriraju mačji znakovi tijela. Iako se neke mačke obožavaju maziti satima, ponekad će se iz nekog razloga htjeti maknuti od Vas i prestati s maženjem. Mačka će pokazati da joj je dosta sužavanjem očiju i zjenica, te ušima polegnutima unazad. Ako čekate do neizbježnog energičnog micanja repom, čekali ste predugo, i mogao bi uslijediti ugriz. Bitno je u ovom slučaju pomno pratiti ponašanje mačke i stati s radnjom koju već radite kako bi spriječili ugriz ili ogreb. Ponekad mačke u strahu, npr. kad vide drugu mačku kroz prozor, reagiraju ugrizom ili ogrebom prvog živog bića koje naiđe, ili vas ili drugu životinju. Ovakvo ponašanje je zahtjevnije za rješavanje. Prvo ćete mu morati dokazati kao nema konkurenciju u Vašem domu. Zatim, provoditi više vremena sa njim, maziti ga (pažljivo) i igrati se sa njim. Dajte mu posebne nagradice kad se ponaša smireno.

Također, uzrok ovakvom ponašanju može biti i medicinske prirode. Svakako se treba uzeti u obzir i ovaj uzrok, a naročito kad se pojavi novo, neuobičajeno ponašanje, uključujući i agresivno griženje i grebanje. Zdravstveni problemi mogu varirati od različitih ozljeda, neugoda zbog buha i drugih ektoparazita, ili iz hormonalnog disbalansa. Ako se inače vrlo mirna i poslušna mačka naglo počne neobjašnjivo agresivno ponašati prema Vama, a naročito kad je mazite, potreban je posjet veterinaru.

Vrlo je bitno dirati mačku svakodnevno po svim dijelovima tijela kako bi se mačka navikla na diranje od glave do repa. Vrlo dobro poznavanje Vaše mačke prevenirati će mnoge potencijalne probleme, kako fizičke tako i psihičke. Budite dosljedni i strpljivi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr