Povratak

Mačak ima proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj godinu dana star (kastriran) mačak ima već dva dana zaredom proljev. U subotu ujutro do nedjelje nismo bili kod kuće pa sam ja pripremila hranu i vodu za moje dvije mačke. To se dosada nije nikada dogodilo da smo morali mačke ostaviti same. Pustila sam im dovoljno suhe hrane i nahranila ih konzervom i još dodatno pustila u zdjelici hranu iz konzerve za kasnije. No mačke su vjerojatno odmah kad smo mi ostišli pojele tu hranu iz konzerve i prejele se. Kad sam se u nedjelju navečer vratila, ostala sam bez daha. Pod u kuhinji je bio ispovraćan i to u više navrata, a mačak mi sada ima neprestano proljev. Hoće li to proći i što je uzrok? Gdje sam napravila pogrešku? Da li je potreban odlazak veterinaru?

Moja druga mačka ne pokazuje nikakve probleme. Mačak nije htio sljedeći dan jesti, no jučer je jeo, a ipak ima proljev. Molim Vas za pomoć, te se unaprijed zahvaljujem.

O: Proljev u mačaka najčešće bude izazvan pogrešnom prehranom ili crijevnim parazitima. Također proljev mogu izazvati i zarazne bolesti uzrokovane virusima ili bakterijama, proljev se može javiti i kod problema s apsorpcijom hrane i vode u crijevima, tumora koji vrše pritisak na određeni dio probavnog sustava, kod alergija ili netolerantnosti na hranu (osjetljivost ili negativne reakcije na hranu) ili može biti povezan sa metaboličkim poremećajima.

U vašem slučaju mislim da se radi o konzerviranoj hrani koja je stajala duže vrijeme i pokvarila se te su je mačke unatoč tome što se pokvarila pojele (barem mačak koji ima proljev). Konzervirana hrana kada se otvori, naročito u ljetno godišnje doba, može maksimalno stajati u zdjelici pola sata, a nakon toga je potrebno takvu hranu poklopiti i staviti u hladionik.

Također je i voda koja se nalazila u zdjelicama, ako je upalo malo hrane u nju, mogla biti uzrok proljeva jer su se mogle namnožiti bakterije, gljivice i protozoe.

Za sljedeći puta macama treba ostaviti samo dehidriranu hranu, a možete potražiti u Pet centrima i pojilicu za pse i mačke, kako bi voda što duže ostala svježa. U načelu ne preporučam da životinje ostaju tako dugo same bez nadzora.

Ako mačak ima apetit, proljev mu možete pokušati zaustaviti sa medicinskom hranom specijalno namijenjenom za probavne poremećaje koju možete nabaviti u vrećicama od 100g, konzervama ili kao dehidriranu hranu. U našim ljekarnama takva hrana postoji od tri proizvođača; od Hill'sa (Prescription diet), od Eukanube i od Royal canina. Prednost medicinske hrane je što je visokoprobavljiva, omogućava dostupnost hranjivih tvari i pomaže izlječenje probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sprječava povraćanje umirujući gastričnu mukozu i pomaže pražnjenju želuca, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima. Za regeneraciju crijevnih resica u akutnim slučajevima je potrebno barem tri tjedna, i takav tip medicinske hrane je namijenjen za dugotrajno uzimanje kod kroničnih bolesti.

Također možete nabaviti i sredstvo koje oblaže probavni trakt i apsorbira agrasivne agense i toksine (FloryBoost) i stimulira stvaranje pozitivne crijevne flore (rastu pozitivne bakterije u crijevima).

Ako mačak nema apetita, preporučujem Vam da se hitno obratite svom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr